بررسی جامع روش احتمالاتی خطرپذیری لرزه ای برای تاسیسات نفتی و گازی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی صنایع فراساحل
  • کد COI اختصاصی: OICIRAN07_072
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین نژاد

دانشجوی دکترای سازه های دریایی، دانشگاه قم

روح اله امیرآبادی

استادیار و عضو هیات علمی گروه مهندسی عمران دانشگاه قم، دانشگاه قم

مهدی شریفی

استادیار و عضو هیات علمی گروه مهندسی عمران دانشگاه قم ، دانشگاه قم

چکیده

سازه های زیربنایی حیاتی همچون زیر ساخت های نفتی و گازی مانند فازهای گازی پارس جنوبی نقش تعیین کننده و مهمی در عملکرد طبیعیاقتصاد و جامعه دارند. در دهه های اخیر میزان و انواع این سازه ها به سرعت ر شد کرده اند و وابستگی متقابل بین آنها نیز به طور پیوسته در حالافزایش است، در نتیجه خدمات ضروری بیشتر به پیوستگی عملکرد یک، دو یا تعداد بیشتر ی از این زیر ساخت ها بستگی دارند. تجربه زلزله هایگذشته نشان داده است که آسیب های مستقیم و غیر مستقیم زلزله در تاسیسات و سازه های زیربنایی بسیار زیاد بوده و این آسیب ها دارای تبعاتاجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی بسیاری می باشد. بنابراین ارزیابی پیامدهای مستقیم و غیرمستقیم زلزله در تاسیسات نفتی و گازی مسئلهاصلی می باشد. از روش احتمالاتی برای ارزیابی جامع مدیریت خطرپذیری لرزه ای استفاده شده است. در این روش ابتدا قابلیت اعتماد سیستمبررسی می شود. سپس احتمال توالی خرابی ها که باعث ایجاد خطرات ثانویه و حالات ناامن می شوند، محاسبه می شود. در ادامه احتمال خرابیناشی از عملکرد مستقیم زلزله و آسیب های ناشی از خطرات ثانویه جمع می شود و احتمال خرابی کل بدست آمده و با استفاده از ا ین مجموع،احتمال خسارت مستقیم اقتصاد ی و زمان باز ساز ی سیستم ناشی از خرابی کل تجهیزات برآورد می شود. نهایتا احتمال خسارات غیرمستقیماقتصادی ناشی از توقف عملکرد سیستم پس از زلزله و تاثیرات کلان اقتصادی ناشی از آن برآورد می شود. آگاهی نسبت به خطر لرزه ای و ضرر عدمالنفع امکان برنامه ریزی مناسب برا ی بودجه بندی، افزایش آگاهی عمومی، ارزیابی و تخصیص نیروی انسانی برای انجام عملیات کاهش و مدیریتبحران، آموزش به مردم و متخصصان برای آمادگی و اولویت بندی برنامه های کاربردی مقاوم سازی را فراهم می کند.

کلیدواژه ها

خطرپذیری لرزه ای، خسارت مستقیم اقتصادی، خسارات غیرمستقیم اقتصادی ، تاسیسات نفتی و گازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.