تحلیل زیاده و نقیصه روایات فقهی از منظر صاحب جواهر

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه مصباح الفقاهه، دوره: 5، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_MUF-5-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید علی دلبری

مدرس درس خارج حوزه و دانشیار دانشگاه علوم اسلامی رضوی

سید جعفر علوی

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم اسلامی رضوی در گروه فقه و اصول

علی اکبر حبیبی مهر حبیبی مهر

دانش آموخته دکتری دانشگاه رضوی

چکیده

از اسباب تعارض در روایات معصومان(ع)، پدیده زیاده و نقیصه در متن احادیث است. برطرف کردن این آسیب جز با استفاده از تجربیات فقیهان و حدیث پژوهان خبره ممکن نیست کتاب بی نظیر جواهر الکلام فی شرح شرائع الاسلام می تواند در جهت آسیب زدایی از احادیث فقهی راهگشا باشد. نوشتار پیشرو با روش توصیفی-تحلیلی، درصدد است عوامل زیاده و نقیصه، قراین شناسایی آن، پیامدها و راه حل ها را از نظر صاحب جواهر بررسی کند. یافته ها نشان می دهد از نظر ایشان، راویان و ناسخان به عنوان عوامل، و گزارش خبرگان حدیث، سنجش روایت با احادیث هم مضمون، مراجعه به کتب اصیل روایی، اتحاد سند یا راوی و عدم وضوح معنا به عنوان قراین، و اضطراب، تاثیر نادرست بر فتوا، خروج از حجیت، شاذ شدن روایت و ... به عنوان آثار این آسیب مطرح می شود و راه حل عبارت است از اضبط بودن، رجوع به کتب حدیث و استدلال، مراجعه به نسخه های مورد اعتماد، قرار گرفتن حدیث در باب مربوط و موافقت با عامه.

کلیدواژه ها

جواهر الکلام, زیاده و نقیصه متنی, عوامل و قراین آن, اصل عدم زیاده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.