مدل اکولوژیکی توسعه اکوتوریسم در جزیره هرمز با تاکید بر توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پایداری توسعه و محیط زیست، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JSDE-3-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 400
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پانته آ نامداری

دانشجوی دکترا، گروه مدیریت محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

اکرم الملوک لاهیجانیان

دانشیار منابع طبیعی و محیط زیست، گروه مدیریت محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

محسن دهقانی قناتغستانی

دانشیار گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس. بندرعباس. ایران

محمد صدیق مرتضوی

پژوهشکده اکولوژیکی خلیج فارس و دریای عمان، پژوهشکده علوم شیلات ایران، سازمان آموزش و ترویج تحقیقات کشاورزی، بندرعباس، هرمزگان، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: یکی از مهم ترین گام ها در مدیریت و برنامه ریزی برای توسعه اکوتوریسم، داشتن شناخت کافی از محیط زیست آن منطقه است. پژوهش حاضر، در جزیره هرمز واقع در تنگه خلیج فارس صورت گرفته است که دارای جاذبه های منحصربه فرد طبیعی می باشد. هدف تعیین مدل و پهنه های اکولوژیکی مناسب جهت توسعه اکوتوریسم در جزیره هرمز با توجه به اصول توسعه پایدار است.روش بررسی: در این تحقیق از تکنیک (ضعف، قوت، فرصت و تهدید) یا ([۱]SWOT)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی ([۲]AHP) و سامانه اطلاعات جغرافیایی ([۳]GIS) استفاده شده است. در ابتدا تکنیک SWOT، وضعیت فعلی گردشگری جزیره را در محیط رقابتی نشان داد، سپس، ۵ معیار و ۱۶ زیر معیار برای بررسی پتانسیل اکولوژیک اکوتوریسم جزیره توسط خبرگان حوزه گردشگری منطقه، انتخاب شد و پس از ارزش گذاری این معیارها با روش AHP، مدل اکولوژیکی تعیین گردید و لایه های رقومی مربوط معیارها و زیر معیارها در محیط GIS تهیه و تلفیق شدند که درنهایت منجر به نقشه پهنه بندی معیارهای اکولوژیک اکوتوریسم جزیره هرمز در چهار طبقه (بسیار مناسب تا ضعیف) گردید.یافته ها: یافته ها نشان می دهد که ۸ کیلومترمربع از زمین های جزیره هرمز در طبقه بسیار مناسب، ۱۳ کیلومترمربع در طبقه مناسب،۱۵ کیلومترمربع در طبقه متوسط و ۶ کیلومترمربع از این پهنه ها در طبقه ضعیف قرار دارند. این نواحی به ترتیب اولویت شامل: نواحی مرکزی، شرقی، جنوبی، شمالی و غربی می باشند، بنابراین جزیره دارای پتانسیل اکولوژیکی بالایی است.بحث و نتیجه گیری: توسعه اکوتوریسم در جزیره هرمز، سبب ارتقای سطح اقتصاد منطقه و بهره برداری پایدار از منابع طبیعی می گردد. این نتایج می تواند به عنوان یک نقشه راه برای مدیران (محلی و ملی) و سایر سازمان های مرتبط در حوزه مدیریت منابع گردشگری عمل کرده و به ایجاد یک برنامه مدیریت جامع گردشگری در منطقه با توجه به اصول توسعه پایدار کمک نماید. ۵- Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats[۲]- Analytic Hierarchy Process[۳]- Geographic Information System

کلیدواژه ها

مدل اکولوژیکی اکوتوریسم, توسعه پایدار, خلیج فارس, جزیره هرمز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.