بررسی رابطه بهسازی منابع انسانی با عملکرد معلمان و رضایت شغلی و بلوغ حرفه ای در بین معلمان مرد مقطع ابتدایی (منطقه مورد مطالعه:شهرستان بوکان)
- سال انتشار: 1401
- محل انتشار: چهارمین همایش ملی تحقیقات میان رشته ای در مدیریت و علوم انسانی
- کد COI اختصاصی: IRCMHS04_100
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 507
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش و بهسازی منابع انسانی دانشگاه پیام نور، بوکان، ایران
استادیار برنامه ریزی درسی دانشگاه پیام نور، بوکان، ایران
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی رابطه بهسازی منابع انسانی با عملکرد معلمان و رضایت شغلی و بلوغ حرفه ای در بین معلمان مرد مقطع ابتدایی شهرستان بوکان انجام پذیرفت. این پژوهش با هدف کاربردی و روش توصیفی – همبستگی انجام پذیرفت. جامعه تحقیق معلمان مرد مقطع ابتدایی شهرستان بوکان بود که به روش تصادفی ساده ۲۰۱ نفر را به عنوان نمونه انتخاب نمودیم. در این پژوهش از ابزار پرسشنامه بهسازی منابع انسانی گائینی، پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون، پرسشنامه شغلی سوپر و پرسشنامه رضایت شغلی دانت وهمکاران استفاده نمودیم. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS استفاده شد و از آماره های میانگین، انحراف معیار، فراوانی، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که فرضیه های پژوهش در سطح معنی داری پایین تر از ۰۵/۰ معنی دار بودند و در واقع کلیه فرضیه های پزوهش مورد تایید واقع گردید و بین بهسازی منابع انسانی با عملکرد معلمان و رضایت شغلی و بلوغ حرفه ای رابطه معناداری وجود داشت.همچنین نتایج نشان داد که ۹/۲۳ درصد واریانس عملکرد معلمان توسط متغیر پیش بینی بهسازی منابع انسانی تبیین شده است، ۱۴ درصد واریانس رضایت شغلی توسط متغیر پیش بینی بهسازی منابع انسانی تبیین شده است و همچنین ۶/۲۵ درصد واریانس بلوغ حرفه ای توسط متغیر پیش بینی بهسازی منابع انسانی تبیین شده است.کلیدواژه ها
بهسازی منابع انسانی ، عملکرد معلمان ، رضایت شغلی ، بلوغ حرفه ایمقالات مرتبط جدید
- شناسایی ویژگی های سازمان پیشرو در به کارگیری هوش مصنوعی
- قراردادهای هوشمند تجاری در متاورس با هدف خودکارسازی فرآیند تجارت
- Artificial Intelligence-Enhanced Repair Strategies in Online Collaborative EFL Classrooms: Toward a New Paradigm of Interactional Competence
- تاثیر هوش مصنوعی بر کارایی عملیات نظامی اوکراین علیه روسیه
- ارزیابی استرس و اضطراب با استفاده از پردازش سیگنال های مغزی و مدل های یادگیری ماشین
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.