تاثیر پودر بذر گیاه دارویی چریش علیه نماتد مولد گره ریشه (Meloidogyne incognita Mill.) در گیاه گوجه فرنگی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 3، شماره: 12
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-3-12_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شروین هادیان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان

، کامران رهنما

گروه گیاهپزشکی، دانشگاه منابع طبیعی گرگان

سالار جمالی

گروه گیاهپزشکی، دانشگاه گیلان

علی اسکندری

گروه گیاهپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان

چکیده

باتوجه به تاثیرات سوء کنترل شیمیایی استفاده از مواد گیاهی در کنترل بیماری­ها جذابیت بیشتری یافته است. تاثیر پودر بذر چریش بر روی نماتود مولد گره (Kofoid & White) Chitwood. Meloidogyne incognita گوجه فرنگی در شرایط گلخانه مورد آزمایش قرار گرفت و با اثر نماتودکش کربوفوران مقایسه گردید. در این تحقیق تیمارها شامل شاهد، نماتود، نماتود و کربوفوران، نماتود و پودر بذر چریش بودند. گیاهان گوجه فرنگی در مرحله گیاهچه­ای توسط ۲۰۰۰ عدد لارو سن دوم نماتود به ازای هر گیاه تلقیح شدند. آزمایشات در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. شاخص­هایی مرفولوژیکی از قبیل وزن تر و خشک ریشه و اندامهای هوایی، ارتفاع ساقه، طول ریشه، جمعیت نهایی نماتود، نرخ تولید مثل و شاخص تولید گال پس از ۶۰ روز در شرایط گلخانه در دمای ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی­گراد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تیمارهای پودر بذر چریش و کربوفوران بیشترین تاثیر را بر روی رشد گیاه داشته و سبب تولید کمترین تعداد گال بر روی ریشه می­شدند. از طرفی این تیمارها سبب کاهش معنی داری (P=۰.۰۱) در کل جمعیت نهایی نماتودهای موجود در خاک و ریشه نیز شدند. بیشترین وزن تر ریشه، ۷۲/۴ ، بیشترین وزن خشک ریشه، ۱۵/۰ و همچنین بیشترین ارتفاع شاخه،۲۳/۲۵ هنگام کاربرد تیمار پودر چریش ثبت گردید و نسبت به شاهد باعث ۳/. درصد کاهش جمعیت نماتود در گلدان­های تیمار شده با پودر بذر چریش شد، بنابراین در این تحقیق نشان داده شد چریش نسبت به کربوفوران تاثیر بهتری در کنترل جمعیت نماتود داشته است.

کلیدواژه ها

پودر بذر چریش, نماتود مولد گره, گوجه فرنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.