اعمال پوشش های کامپوزیتی Ni-P-PTFE به روش آبکاری الکتریکی و بررسی مقاومت به خوردگی و سایش آنها

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و مهندسی سطح ایران، دوره: 17، شماره: 50
  • کد COI اختصاصی: JR_IJSSE-17-50_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 343
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمان جعفرزاده حسنلویی

دانشگاه تبریز

طاهر ربیع زاده

تبریز، بلوار ۲۹ بهمن، دانشگاه تبریز، دانشکده فنی مهندسی مکانیک (ساختمان شماره ۸)، گروه مهندسی مواد، اطاق ۳۲۱

احسان شالچی

پژوهشکده رانشگرهای فضایی، پژوهشگاه فضایی ایران

بهزاد آبشت

پژوهشکده رانشگرهای فضایی، پژوهشگاه فضایی ایران

میرقاسم حسینی

دانشگاه تبریز

چکیده

نتایج تحقیقات مختلف نشان می دهد که پوششدهی یکی از راه های موثر در افزایش مقاومت به خوردگی و سایش زیرلایه های فلزی می باشد. همچنین کامپوزیت کردن پوشش اعمالی با استفاده از نانوذرات می تواند موجب محافظت هرجه بیشتر زیرلایه شود. در این پژوهش با استفاده از فرایند آبکاری الکتریکی و ذرات PTFE (با غلظت های ۱۰، ۲۰ یا ۳۰ گرم بر لیتر)، پوشش های Ni-P-PTFE تهیه و خواص خوردگی و سایش آنها مورد بررسی قرار گرفته و با پوشش های Ni-P مقایسه شد. با استفاده از تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی(SEM) و روش پراش انرژی اشعه ایکس (EDS) به مطالعه مورفولوژی سطح و آنالیز عنصری پوشش های مذکور پرداخته و در نهایت با استفاده از تکنیک های پتانسیل مدار باز (OCP)، طیف سنجی امپدانس الکتروشیمیایی (EIS) و پلاریزاسیون تافلی میزان مقاومت به خوردگی پوشش های حاصل در محلول NaCl wt.% ۵/۳ مورد ارزیابی قرار گرفت. میکرو سختی و آزمون پین روی دیسک نیز برای بررسی اثر غلظت PTFE بر روی خواص تریبولوژیکی پوشش ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعات SEM و EDS تشکیل نانوکامپوزیت ها را به اثبات رساندند. مطالعات الکتروشیمیایی نیز نشان دادند که پوشش های Ni-P-PTFE، در غلظت g/L PTFE۲۰ از لحاظ الکتروشیمیایی بیشترین مقاومت به خوردگی را دارند. میکروسختی نیز با افزایش ذرات PTFE در پوشش روند کاهشی داشته و به کمترین مقدار خود رسید. با استفاده از آزمون سایش کمترین ضریب اصطکاک بدست آمده در پوشش های کامپوزیتی در غلظت ۲۰ گرم برلیتر حاصل شد که قابلیت کاربرد ذرات PTFE به عنوان یک روانکار جامد در پوشش های Ni-P را نشان می دهد.

کلیدواژه ها

آبکاری الکتریکی, پوشش کامپوزیتی, خوردگی, سایش, امپدانس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.