اثر محلول پاشی نانوکلات های آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر میزان عناصر و فعالیت آنزیمی گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه گیاه و زیست فناوری ایران، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBI-17-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 195
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا باقری

دانشجوی دکتری، گیاهان دارویی ادویه ای و نوشابه ای، گروه علوم باغبانی، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران

علیرضا لادن مقدم

دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران

الهام دانائی

استادیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران

وحید عبدوسی

استادیار، گروه علوم باغی و زراعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، واحد علوم تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی اثرات محلول پاشی نانوکلات های آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز بر میزان عناصر و فعالیت آنزیمی گیاه نعناع فلفلی(Mentha piperita)، بصورت طرح کاملا تصادفی، طراحی و اجرا شد. محلول پاشی گیاهان با سه سطح از نانوکلات های آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز(۲، ۴ و ۶ میلی گرم در لیتر) صورت گرفت که این آزمایش شامل ۱۳ تیمار، هر کدام با ۳ تکرار، هر تکرار حاوی ۳ گیاه و در مجموع ۱۱۷ گلدان بود. در این طرح نشاهای ۴ تا ۶ برگی نعناع فلفلی در بستر مناسب(پیت ماس، ماسه بادی و خاک رس به نسبت ۱:۱:۱) کشت شد. محلول پاشی سه مرتبه به فاصله یک هفته انجام و پس از گذشت دو هفته نمونه برداری و ارزیابی صفات از جمله فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز، میزان آهن، پتاسیم، کلسیم و منگنز و درصد اسانس، انجام شد. نتایج نشان داد که اثر تیمار بر آهن برگ در غلظت های مختلف تیماری در سطح ۵% و در بقیه صفات مورد ارزیابی در سطح ۱% معنی دار شد. همچنین بیشترین فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز و میزان آهن برگ در تیمار نانوکلات آهن ۶ میلی گرم در لیتر، بیشترین پتاسیم برگ در تیمار نانوکلات پتاسیم ۶ میلی گرم در لیتر، بیشترین منگنز برگ در تیمار نانوکلات منگنز ۶ میلی گرم در لیتر، بیشترین میزان کلسیم برگ در تیمار نانوکلات کلسیم ۶ میلی گرم در لیتر و بالاترین درصد اسانس در تیمار نانوکلات آهن ۴ میلی گرم در لیتر بود. کمترین میزان تمام صفات مورد ارزیابی در تیمار شاهد بود.

کلیدواژه ها

آهن, پتاسیم, کلسیم, منگنز, نانوکلات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.