مطالعه اثرات کاربرد هیومیک اسید و سالسیلیک اسید بر عملکرد، کیفیت الیاف و غلظت عناصر غذایی در برگ پنبه رقم خرداد در شرایط شور

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله فرآیند و کارکرد گیاهی، دوره: 11، شماره: 48
  • کد COI اختصاصی: JR_JISPP-11-48_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن سیلسپور

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران

چکیده

به­منظور بررسی اثرات کاربرد هیومیک­اسید و سالیسیلیک­اسید بر خواص کمی و کیفی و غلظت عناصر غذایی در برگ پنبه رقم خرداد دز شرایط شور، یک آزمایش مزرعه­ای در سال ۱۳۹۷ با طرح آماری بلوک­های کامل تصادفی به­صورت فاکتوریل با ۹ تیمار اجرا شد. ­هیومیک­اسید در سه سطح (صفر، بذرمال و ۱۰ لیتر در هکتار به­صورت کودآبیاری) و  سالیسیلیک­اسید در سه سطح (صفر، ۲ و ۴ میلی­مولار به صورت برگپاشی) مصرف شد. اثر هیومیک­اسید، سالیسیلیک­اسید و اثر متقابل آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد، ، غلظت عناصر غذایی و کلروفیل برگ و خصوصیات کیفی الیاف شامل طول، استحکام و ظرافت معنی­دار بود. بیشترین عملکرد وش پنبه به میزان ۴۴۰۹ کیلوگرم در هکتار از تیمار کاربرد توام هیومیک­اسید به صورت بذرمال و سالیسیلیک­اسید به­صورت برگ­پاشی با غلظت چهار میلی­مولار به­دست آمد که نسبت به تیمار شاهد (بدون مصرف هیومیک­اسید و سالیسیلیک­اسید)، ۴۹ درصد بیشتر بود. کاربرد هیومیک­اسید و سالیسیلیک­اسید خصوصیات کیفی الیاف را ارتقا داد، به گونه ای که بیشترین میانگین طول الیاف پنبه به میزان ۳۱ میلی­متر از تیمار کاربرد توام هیومیک­اسید به صورت بذرمال و سالیسیلیک­اسید به­صورت برگ­پاشی با غلظت چهار میلی­مولار به­دست آمد که نسبت به تیمار شاهد (بدون مصرف هیومیک­اسید و سالیسیلیک­اسید)، ۷/۱۰ درصد افزابش طول داشت. اثر متقابل هیومیک­اسید و سالیسیلیک­اسید بر میانگین غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم برگ پنبه معنی­دار بود­. در این خصوص بیشترین میانگین غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم برگ پنبه به ترتیب به میزان ۹/۳­، ۴۳/۰، ۹/۳، ۶/۱ و ۹۹/۰ درصد، از تیمار کاربرد توام هیومیک­اسید به­صورت بذرمال و سالیسیلیک­اسید به­صورت برگ­پاشی با غلظت چهار در هزار به­دست آمد که نسبت به تیمار شاهد (بدون مصرف هیومیک­اسید و سالیسیلیک­اسید)، به ترتیب برای نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و منیزیم ۴۴، ۵۳، ۶۲، ۶۰ و ۱۲ درصد بیشتر بود. بر اساس نتایج به­دست آمده از این پژوهش، کاربرد هیومیک­اسید به صورت بذرمال و سالیسیلیک­اسید به­صورت برگپاشی در شرایط شور، موجب تعدیل اثرات تنش شوری و افزایش عملکرد وش پنبه و ارتقای خصوصیات کیفی الیاف می گردد.

کلیدواژه ها

Chlorophyll, Fiber, Nitrogen, Phosphorus, Potassium, Salinity, الیاف, پتاسیم, شوری, فسفر, کلروفیل, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.