مقایسه اثر انواع عملگرهای الگوریتم ژنتیک بر مجموع دیرکردها در مسئله فلوشاپ

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دو فصلنامه مدیریت مهندسی و رایانش نرم، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEMSC-6-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی راستی برزکی

استادیار دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

سجاد رئیسی

کارشناس ارشد، آمار اقتصادی و اجتماعی دانشکده علوم ریاضی دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

مسئله زمانبندی فلوشاپ (FSSP) با هدف کمینه کردن مجموع دیرکردها، از جمله مسائل مشکل یا NP-hard است که تاکنون مقالات زیادی درباره آن نوشته شده است. در این خصوص به روش های فراابتکاری از جمله روش الگوریتم ژنتیک نیز توجه شایانی شده است. تعیین پارامترهای الگوریتم های فراابتکاری نیز از جمله موضوعات مهمی است که پژوهش های زیادی را به خود اختصاص داده است. در همین راستا، این مقاله به بررسی اثر انواع عملگرهای تقاطعی و جهشی الگوریتم ژنتیک با هدف کمینه کردن مجموع دیرکردها در مسئله فلوشاپ جایگشتی می پردازد تا مشخص شود که کدام یک از آن ها برای استفاده در این مسئله مناسب تر است. نتایج عددی بدست آمده حاکی از آن است که از بین عملگرهای تقاطعی متداول، عملگرهای یک نقطه ای و دو نقطه ای نوع یک و از بین عملگرهای جهشی، عملگر جابجایی مجاور در اغلب موارد بهترین مقدار برای مسئله مذکور هستند.

کلیدواژه ها

الگوریتم ژنتیک, آنالیز واریانس, زمانبندی فلوشاپ, طرح و تجزیه آزمایش ها, مجموع دیرکردها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.