زمینه یابی سودمندی استانداردهای حسابداری بخش عمومی در ایران

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه دانش حسابداری مالی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAK-9-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 156
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملک محمد غلامی

دانشجوی دکتری حسابداری، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران

حسین فخاری

دانشیار گروه حسابداری، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران

اسفندیار ملکیان کله بستی

استاد گروه حسابداری، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه مازندران

چکیده

هدف: سودمندی اطلاعات با تدوین استانداردها، بیشتر شده و امکان همسوئی  بین المللی را فراهم می آورد. اجرای استاندارد های بخش عمومی در ایران، موجب سوال درباره  سودمندی آنهامی شود. پژوهش حاضر به بررسی عوامل سودمندی استانداردهای مزبور شامل اعتماد عمومی، شفافیت، مسئولیت پاسخگویی، گزارشگری مالی و نظارت مالی می پردازد.روش:با مطالعه گزارشات انجام شده، عوامل سودمندی استانداردها مشخص و به روش دلفی، نظر خبرگان جمع آوری شد. این عوامل دسته بندی شده و از طریق پرسشنامه،اطلاعات جمع آوری شد. گزارشگری مالی مطابق دستورالعمل های قبل از ۱۳۹۴ و صورتهای مالی مطابق استانداردهای بعد از ۱۳۹۴ تهیه و در اختیار پاسخ دهندگان قرار گرفت.یافته ها: نتایج پژوهش نشان می دهد که استانداردهای حسابداری بخش عمومی از همه جنبه ها، سودمند است به طوریکه از جنبه گزارشگری مالی در رتبه اول  و از جنبه مسئولیت پاسخگویی در رتبه آخر از دیدگاه ذینفعان قرارگرفته است.نتیجه گیری:بر نقش الزامات قانونی گزارشگری به عنوان محرک اصلی گزارشگری در ایران  تاکید شد. امادر بخش مسئولیت پاسخگویی به نتیجه لازم نرسیده است.دانش افزایی: توجه به نقش استاندارد در بخش عمومی و سودمندی آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لذا با توجه به فقدان پژوهش جامع در ایران بابت سودمندی استانداردهای حسابداری بخش عمومی، نتایج این تحقیق می تواند بر تصمیم تدوین کنندگان استانداردها و استفاده کنندگان از آنها تاثیر بگذارد.

کلیدواژه ها

قابلیت اعتماد عمومی, شفافیت, مسئولیت پاسخگویی, گزارشگری مالی, نظارت مالی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.