ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی فرم کوتاه پرسشنامه تجارب حافظه

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تازه های علوم شناختی، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ICSS-24-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی کاظمی رضایی

PhD Student of Psychology, Department of Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

علیرضا مرادی

Professor of Clinical Psychology, Department of Clinical Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

مهناز شاهقلیان

Assistant Professor of Psychology, Department of Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

محمدحسین عبدالهی

Associate Professor of Psychology, Department of Psychology, Kharazmi University, Tehran, Iran

هادی پرهون

Assistant Professor of Health Psychology, Department of Psychology, Razi University, Kermanshah, Iran

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی­ های روان­ سنجی نسخه­ فارسی فرم کوتاه پرسشنامه تجارب حافظه ((MEQ) Memory Experience Questionnaire) در دانشجویان انجام شد. روش­ کار: جامعه­ آماری این پژوهش را کلیه­ دانشجویان دانشگاه خوارزمی تهران در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۳۹۹ تشکیل دادند که از بین آنها تعداد ۲۵۶ دانشجو (۱۷۸ زن و ۷۸ مرد) به صورت آنلاین از طریق شبکه ­های مجازی شرکت کردند و به پرسشنامه تجارب حافظه-فرم کوتاه، پرسشنامه اضطراب صفت، پرسشنامه علائم خلقی و اضطرابی و پرسشنامه احساس تنهایی پاسخ دادند. داده­ های جمع­ آوری شده با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی، آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون در نرم­ افزارهای SPSS-۲۵ و AMOS-۲۵ تحلیل شد. یافته ­ها: شاخص­ های تحلیل عاملی تاییدی دلالت بر برازش مطلوب مدل ده عاملی پرسشنامه تجارب حافظه داشت. در برازش اولیه­ ی مدل تاییدی سوال­ های ۱۲ و ۲۹ بر روی عامل انسجام فاقد بار معنا­دار بودند و از تحلیل کنار گذاشته شدند، بنابراین حجم پرسشنامه به ۲۹ سوال تقلیل یافت. روایی ملاکی پرسشنامه تجارب حافظه با پرسشنامه ­های احساس تنهایی، اضطراب صفت، پرسشنامه علائم خلقی و اضطرابی تایید شد (۰۵/۰> P). برای تعیین پایایی پرسشنامه از روش همسانی درونی استفاده شد که نتایج آلفای کرونباخ حاکی از همسانی درونی مناسب پرسشنامه و مولفه های آن بود. نتیجه­ گیری: با توجه به یافته­ های به دست آمده می­ توان عنوان کرد که نسخه فارسی فرم کوتاه پرسشنامه تجارب حافظه (MEQ-SF)، جهت سنجش حافظه پدیدارشناختی در ایران از ویژگی ­های روان­ سنجی مناسبی برخوردار است و می­ تواند ابزار قابل اعتمادی در موقعیت­ های بالینی و پژوهشی باشد.

کلیدواژه ها

Validation study, Factor analysis, Memory, Students, مطالعه اعتبارسنجی, تحلیل عاملی, حافظه, دانشجویان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.