پیش بینی وضعیت تخت های بیمارستانی در شیراز بر پایه پویایی شناسی سیستم ها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی مدل سازی و شبیه سازی سیستم های پویا
  • کد COI اختصاصی: MSCS01_116
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مریم نجیبی

دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

سیدحسین سیدی

دانشکده مهندسی صنایع و مدیریت، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران

پیام فرهادی

دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

عرفان خوارزمی

دانشکده مدیریت و اطالعرسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

پیام شجاعی

دانشکده مدیریت اقتصاد و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

سجاد دلاوری

دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

چکیده

سیستم سلامت به عنوان یک مدل پیچیده سیاست گذاران را تشویق کرده است تا از مدل های مبتنی بر شبیه سازی مانند سیستم دینامیک برای بهبود بازخورد سیستم و مدلسازی واقعیت مسائل سیستم استفاده کنند. بنابرای ن مطالعه حاضر با استفاده از رویکرد پویایی های سیستم به ارائه مدل پیش بینی وضعیت تخت های بیمارستانی در شیراز می پردازد. این مطالعه بر اساس فرایند مدلسازی پویای استرمن در شش گام تعیین متغیرهای کلیدی، طراحی مدل علی معلولی، طراحی مدل حالت جریان، فرمو له کردن مدل شبیه سازی، آزمون مدل، طراحی سناریوها و سیاست های مختلف طراحی شد. متغیرهای کلیدی موثر بر توزیع تخت با استفاده از مرور متون استخراج و با استفاده از روش ANP وزن دهی شد. سپس متغیرهای دارای وزن بیشتر برای وارد شدن در مدل انتخاب شدند و فرضیه دینامیکی بر اساس معیارهای بدست آمده طراحی شد. طراحی مدل علی معلولی و مراحل بعدی فرایند مدلسازی پویا با برگزاری جلسات متعدد اکسپرت پنل با حضور شش نفر از خبرگان حوزه مدیریت و سیاست گذاری سلامت و سه نفر از متخصصین پژوهش عملیاتی به صورت هدفمند انجام گرفت. برای مدلسازی از نرم افزار ونسیم نسخه PLE استفاده شد. متغیرهای کلیدی که در مدلسازی وارد شدند شامل ظرفیت خدمات مراقبت در منزل، جمعیت، تعداد پزشکان متخصص، نسبت بیمار به جم عیت، متوسط طول اقامت، سرانه تخت به جمعیت، نرخ رشد جمعیت، نرخ اشغال تخت، تعداد مسافران برای دریافت خدمات درمانی بودند. در این مطالعه ۴سناریو بر اساس روندهای کلان کشور مانند سالمندی جمعیت و در پی آن افزایش نسبت بیمار به جمعیت و افزایش طول اقامت طراحی شد. سنا ریوها کمبود تخت های بیمارستانی را در ۱۵ سال آینده پیش بینی کردند. سپس برای حل مشکل کمبود تخت ۴ سیاست بعنوان راه حل در نظر گرفته شد که بر پایه تغییر تعداد تخت ها و تعداد خدمات مراقبت در منزل طراحی شدند و سیاست بهینه تعیین شد. بر اساس نتایج برای پاسخ به نیاز جمعیت در مورد مراقبت های بیمار ستانی با توجه به هزینه های هنگفت راه اندازی تخت های بیمارستانی، همزمان توسعه و حمایت از مدلهای مراقبت مقرون به صرفه در خانه و جامعه، تقویت سیستم مالی و پوشش بیمه ای این خدمات برای حمایت از بیماران، ارتقای کمیت و کیفیت خدمات اجتماعی متناسب با استانداردهای پزشکی، نیازها و فرهنگ سالمندان در ایران می تواند گزینه مناسبی برای آینده کشور ایران باشد.

کلیدواژه ها

پویایی شناسی سیستم ها، تخت های بیمارستانی، شبیه سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.