اراده آزاد انسان؛ بررسی تطبیقی نظریه اصول فقه معاصر و حکمت متعالیه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه نسیم خرد، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NASIM-6-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی افشارپور

گروه فلسفه، دانشکده حکمت و دین پژوهی، دانشگاه المصطفی، قم، ایران

محسن قمی

گروه فلسفه، دانشگاه باقرالعلوم، قم، ایران

چکیده

مختار یا مجبور بودن انسان در افعال خود، مسئله ای است که از دیرباز ذهن انسان های عاقل را به خود مشغول کرده است. حتی با پذیرش اختیار، دقت در لایه های درونی نفس انسانی شبهه غیرمختار بودن انسان را از زاویه ای دیگر مطرح می سازد. از یک سو رابطه ی نفس با اراده ی خود و چگونگی صدور اراده از نفس و از سوی دیگر، کیفیت ضرورت یافتن افعال صادر از نفس، شبهاتی اساسی را نسبت به فاعلیت انسان ایجاد کرده است. چنین مسائلی که در میان فلاسفه و متکلمان گذشته نیز مطرح بوده است، توسط آنان جواب داده نشده و حتی با تشکیک های متکلمین، به شبهه ای بغرنج تبدیل گشت. بعدها عده ای از اصولیون مکتب نجف صراحتا قائل به تخصیص قانون علیت در این محدوده شده و آن قاعده را فقط در خصوص فعل و انفعالات عالم طبیعت جاری دانستند، گاهی قاعده ی «ترجیح بلامرجح» را انکار کرده و گاهی اصل «الشیء ما لم یجب، لم یوجد» را مورد خدشه قرار دادند. در این مقاله، با توجه به اهمیت این بحث و تاثیرگذاری آن در مسئله ی ثواب و عقاب و نیز به هدف پاسخگویی به این پرسش ها، ابتدا نظریه اصولیون را نقد و بررسی کرده، سپس با تبیین پاسخ ابتکاری حکمت متعالیه با تکیه بر گونه های مختلف علت فاعلی شبهات از این دست را پاسخ می دهیم.

کلیدواژه ها

اراده, مبادی اراده, ضرورت علی, طلب نفس, فاعل بالتجلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.