مخاطرات امنیتی تشکیل حکومت سلفی «امارت اسلامی افغانستان» در عصر انقلاب چهارم صنعتی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله مطالعات سیاسی اجتماعی تاریخ معاصر ایران، دوره: 1، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PEZJM-1-3_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمحمدرضا متقی

پژوهشگر دکترای حقوق عمومی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال

سیده سمیه متقی

کارشناسی ارشد ادیان و عرفان، دانشگاه سمنان

چکیده

جریان های سلفی معتقد به تشکیل جامعه و حکومتی مانند جامعه و حکومت «سلف صالح» هستند و تحولات حکومت داری و مناسبات اجتماعی در حدود ۱۴۰۰ سال اخیر را مردود می دانند و وظیفه مسلمانان را بازگشت به آن دوره تلقی می کنند. اما عموم این گروه ها صرفا در حیطه علوم انسانی این اعتقاد را داشته و در خصوص تحولات فن آوری این تلقی را ندارند و استفاده از ابزارهای پیشرفته مدرن را نه تنها مجاز دانسته، بلکه در مسیر توسعه آن برای اهداف خود سرمایه گذاری نیز می کنند. حال «امارت اسلامی افغانستان» که فرزند این اندیشه است، با وجود اینکه تعریفی محلی در خصوص هدف بازگشت به سلف صالح را مطرح می کند؛ اما یگانگی در مبدع و قرابت با گروه های سلفی تروریستی مانند «شبکه حقانی»، «القاعده» و... امکان ایجاد یک پایگاه امن جهانی برای گروه های تروریستی سلفی را محتمل می سازد؛ اهمیت ماجرا از آن رو بیشتر می شود که با پیشرفت های تکنولوژی و نزدیکی این حکومت با چین به عنوان یکی از دو قطب این عرصه، وجود سرمایه مالی و همچنین دانشگاه های صنعتی و آزمایشگاه های نسبتا مجهز در این سرزمین (به واسطه حضور ۲۰ ساله ناتو و سایر کشورها) می تواند احتمال وقوع مخاطره ای جدیی برای امنیت جهانی را پیش بینی کرد؛ مخاطره ای که در عصر انقلاب چهارم صنعتی، با گسترش هوش مصنوعی، ماشین های خودران و حتی سایبورگ ها و... بسیار گسترده تر از پیش خواهد بود. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی قصد دارد این مخاطرات را گوشزد و لازمه ایجاد یک ائتلاف جهانی برای مقابله با آن را پیشنهاد و بررسی کند.

کلیدواژه ها

امارت اسلامی, افغانستان, سلفی جهادی, طالبان, شبکه حقانی, انقلاب چهارم صنعتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.