بررسی اثر مصرف قهوه در مقایسه با رژیم تغذیه ای معمول بر بهبود عملکرد روده پس از هیسترکتومی ابدومینال: یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسویه کور

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 25، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-25-5_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیره قمیان

استاد گروه زنان و مامایی، مرکز تحقیقات نوزادان، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

مجید خادم رضائیان

استادیار گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

زهرا بهنام رسولی

رزیدنت گروه زنان و مامایی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

مصطفی زمرشیدی

دکتری پزشکی عمومی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: ایلئوس پس از عمل منجر به ناراحتی بیمار، طولانی­شدن مدت بستری و تحمیل هزینه به سیستم­ بهداشتی می­شود. در تعداد کمی از مطالعات از نقش احتمالی مصرف قهوه در کاهش بروز ایلئوس حمایت شده­ است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مصرف قهوه در ­مقایسه با رژیم تغذیه­ای معمول بر بهبود عملکرد روده پس از هیسترکتومی ابدومینال انجام­ گرفت. روش کار: این مطالعه کارآزمایی ­بالینی ­تصادفی دو­سو­کور در سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ بر ­روی ۴۰ بیمار کاندید هیسترکتومی به دلیل بیماری خوش­خیم­ رحمی که به بیمارستان امام رضا (ع) مشهد مراجعه کرده ­بودند، انجام شد. افراد به دو­ گروه تقسیم شدند که از روز بعد از عمل به فاصله زمانی هر ۶ ساعت تا ۳ ­نوبت، در گروه مداخله میزان ۱۰۰ میلی­لیتر قهوه و در گروه کنترل میزان ۱۰۰ میلی­لیتر رنگ ­مجاز خوراکی و اسانس شبیه قهوه مصرف شد. پیامد اولیه، بررسی زمان اولین دفع ­گاز و پیامد های ثانویه، بررسی زمان اولین صدای­ روده­ای، اولین اجابت­ مزاج و میزان بروز ایلئوس بعد از عمل بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه ۲۷) انجام شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد. یافته­ها: در مقایسه زمان اولین صدای ­روده­ای (۰۲/۰=p)، اولین دفع­ گاز (۰۰۷/۰=p) و اولین اجابت­ مزاج (۰۰۱/۰> p) بین دو گروه مداخله و کنترل تفاوت آماری معناداری وجود ­داشت. هیچ موردی از ایلئوس­ شدید مشاهده ­نشد. در مقایسه بین عدم بروز ایلئوس با مجموع موارد ایلئوس خفیف و متوسط تفاوت بین دو­ گروه معنادار بود (۰۴۷/۰=p). مقایسه مدت زمان بستری بین دو ­گروه معنادار نبود (۲۴/۰=p). نتیجه­گیری: در مقایسه زمان اولین صدای روده­ای، اولین دفع گاز، اولین اجابت مزاج و بروز ایلئوس بین دو گروه مداخله و کنترل تفاوت آماری معناداری وجود داشت. چنین به­نظر می­رسد که مصرف قهوه پس از عمل هیسترکتومی ­ابدومینال موجب تسریع شروع حرکات­ روده­ای و کاهش بروز ایلئوس می­شود.

کلیدواژه ها

ایلئوس, قهوه, هیسترکتومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.