مکان یابی جهت بهینه گسترش کالبدی شهر سیمینه با استفاده از Gis

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: سمینار ملی کاربرد GIS در برنامه ریزی اقتصادی، اجتماعی و شهری
  • کد COI اختصاصی: GISPESU01_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1087
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رشید بوکانی

دانشجوی دکتری رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی - مدرس مدعو دانشگاه پی

آزاده کوردانی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته جغرافیا و برنامه ریزی روستایی

چکیده

در راستای توسعه نظامهای سکونتگاهی در ایران یکی از اقدامات صورت گرفته، تبدیل مراکز بخش به شهر می باشد. شناخت تغییرات بوجود آمده در بعد کالبدی، ما را در راستای ترسیم هوشیارانه تر خطوط توسعه آن سکونتگاه رهنمود می کند این رساله در نظر دارد که تغییر و تحولات بوجود آمده در شهر سیمینه را بر اثر شهر شدن بررسی کند. در این راستا بعد از مطالعات کتابخانه ای و جمع آوری داده های مورد نیاز مرتبط با منطقه مورد مطالعه، کلیه داده های اولیه اعم از عکسهای هوائی مربوط به سالهای 1335 و 1377 و نقشه های توپوگرافی و کاربری اراضی در نرم افزارهای Pci Geomatica و Arc زمین مرجع شده و تغییرات بوجود آمده سیمینه را در طی دو دوره قبل و بعد از شهر شدن با هم مورد مقایسه قرار دادیم. بنابراین با توجه به بررسیها و محاسبات انجام شده به کمک تکنیک GIS ، نتیجه می شود که سیمینه در طی دوران قبل و بعد از شهر شدن دستخوش تغییرات زیادی به لحاظ گسترش کالبدی شده است . مقایسه نقشه های قبل و بعد از شهر شدن ، اولا میزان گسترش کالبدی شهر و ثانیا جهت گسترش را نشان می دهد . مساحت شهر سیمینه طی این دوره از 111/5444 هکتار در دوره قبل از شهر شدن به 114/1842 هکتار در دوره بعد از شهر شدن رسیده است و جهت توسعه ، بیشتر به سمت شرق بوده است . تبدیل سیمینه به شهر از یک سو و عدم وجود نسبی محدودیت های طبیعی در اراضی شرق و جنوب شرقی شهر سیمینه از سوی دیگر ، عامل این تحولات بوده است . مجموع در فرایند بررسی تحولات کمی و کیفی ساختاری- کالبدی پس از شهر شدن نتایجی مانند ایجاد ساختارهای جدید مثل شکل گیری شهرداری و تغییر در ساختارهای قدیم مثل افزایش فعالیتهای خدماتی و اداری و بهبود نظم هندسی آرایش فضایی مساکن بدست آمدند.

کلیدواژه ها

تبدیل روستا به شهر، تغییرات کالبدی، سیمینه، آشکارسازی تغییرات، GIS، pci Geomatic

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.