کاربردهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده در آموزش

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه سیستم های پردازشی و ارتباطی چندرسانه ای هوشمند، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IMPCS-2-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 272
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهروز رجایی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، دانشکده علوم انسانی و هنر، گروه حقوق، زنجان، ایران

جعفر سلیمی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، دانشکده علوم انسانی و هنر، گروه علوم تربیتی، زنجان، ایران

ناصر عباسی

دانشگاه فرهنگیان، پردیس شهید بهشتی، زنجان، ایران

خدیجه باباخانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، دانشکده روانشناسی، کرج، ایران

چکیده

تکنولوژی و آموزش از راه دور همواره جایگاه مهمی در آموزش داشته ­اند و یکی از جذاب­ترین نوآوری ­هایی که این روزها در آموزش نیزکاربرد زیادی دارد، تکنولوژی واقعیت مجازی و واقعیت افزوده است. تکنولوژی ­های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده  مدل­های آموزشی- یادگیری جدیدی هستند که نیازهای یادگیرنده قرن ۲۱ را برآورده­ می­ کنند. ما اکنون در برهه­ ای هستیم که آموزش به سمت تکنولوژی جدید پیش­ می­رود، بر این اساس تکنولوژی واقعیت مجازی و واقعیت افزوده می­تواند در ارائه مطالب آموزشی به دانش­ آموزان و روند یادگیری آنان کمک ­کند و بستری نیز برای حمایت از معلمان فراهم ­آورد. با کمک این تکنولوژی ­ها معلمان می­توانند هر چیزی را در کلاس درس به دانش ­آموزان نشان­ دهند و بدین ­ترتیب، آن­ها را خیلی بهتر با درس و آموزش درگیر کنند؛ همان چیزی که دقیقا در آموزش واگرا مدنظر است به این معنا که دانش ­آموزان در فرآیند دانش مشارکت و یادگیری فعال نقش داشته ­باشند (دانش­ آموزمحوری). در این مقاله مروری نظام­ مند بر پژوهش­های حوزه کاربردهای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده صورت ­گرفته ­است.  در فرآیند بررسی از کلیدواژه ­های «واقعیت مجازی»، «واقعیت افزوده» «آموزش مجازی» در پایگاه­های اطلاعاتی مختلف از جمله PubMed، Google Scholar، Science Direct، Elsevier، Scopus و Springer استفاده ­شده ­است. نتایج حاصل از پژوهش از حیث کاربرد تکنولوژی های یادشده در حوزه آموزشی، از اهمیت یسیاری برخوردار است، زیرا یادگیری دانش آموزان به مدد این دو تکنولوژی مفیدتر شده و انگیزه، همکاری، تعامل و دستاوردهای یادگیری نیز افزایش ­می ­یابد.

کلیدواژه ها

واقعیت مجازی, واقعیت افزوده, آموزش مجازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.