نقد روشی دیدگاه هانری لامنس درباره حضرت فاطمه (ع) در کتاب فاطمه و دختران محمد (ص)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه شیعه پژوهی، دوره: 8، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIA-8-22_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 383
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید جازاری معمویی

استادیار گروه حقوق زن در اسلام، دانشگاه ادیان و مذاهب، قم، ایران

چکیده

سیره شناسی یکی از مهم ترین بخش های اسلام شناسی غربی به شمار می رود و زندگی پیامبر (ص) و خاندانش از بخش های محوری این مطالعات است که در ادبیات غرب به مطالعات «سیره» شهرت دارد. هانری لامنس از جمله محققان مطرح در این زمینه است که آثار مهمی در عرصه حاجیوگرافی[i] اسلامی تدوین کرد. او در ضمن بررسی تاریخ پیامبر اسلام، با روشی تاریخی تحلیلی و نقادانه نیز در احوالات حضرت زهرا (ع) تحقیق کرد. مقاله حاضر به روشی توصیفی تحلیلی به اثر مهم او در این باب، یعنی فاطمه و دختران محمد (ص)، نظر کرده و به نقد روشی آرای او در این کتاب، بر اساس چهار نوع روش نقد، یعنی نقد محاکاتی، نقد بیانگرانه، نقد کاربردی و نقد عینی، پرداخته است. در کتاب وی، جانبداری های چشمگیری از اهل بیت (ع)، خصوصا حضرت علی و نیز حضرت فاطمه (ع) و اهمیت محوری شخصیت حضرت فاطمه (ع) و فرزندانش مشهود است؛ اما از طرف دیگر، پیش زمینه مخالفت با اسلام در اندیشه وی، گاه او را از طریق عدالت و بی طرفی خارج کرده است. تتبع نه چندان قوی او، خصوصا در میان منابع روایی شیعه، از نقص های جدی مطالعات لامنس است.   [i]. Hagiographie دانش سیره نویسی شخصیت های مقدس در مسیحیت (Wagner, ۲۰۰۴: ۱۴).    

کلیدواژه ها

هانری لامنس, حضرت فاطمه (ع), سیره شناسی, شیعه, شیعه شناسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.