بررسی منطقه اقلیمی و تاثیر آن در معماری همساز با اقلیم شهر سبزوار

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: شانزدهمین کنفرانس ملی شهرسازی، معماری، عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: PSHCONF16_037
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 165
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد غلام زاده

کارشناسی ارشد معماری پایدار، دانشگاه علم و صنعت تهران

سید مجید مفیدی شمیرانی

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت تهران

فاطمه غلام زاده

کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه خیام مشهد

چکیده

اقلیم در تمامی ابعاد سبک زندگی انسان موثر است. معماری همساز با اقلیم پاسخی است که انسان از دیر باز تاکنون برای تحمل شرایط محیطی به دنبال آن بوده است. معماران سنتی سبزوار با بهره گیری از روش های طراحی معماری بومی این خطه، معضلات اقلیمی را هوشمندانه پاسخ گفته و در خدمت بنای خود بکار می گرفتند. در این مقاله روند بلند مدت عوامل اقلیمی موثر در معماری شهر سبزوار شامل: میانگین حداقل و حداکثر دما، میانگین حداقل و حداکثر رطوبت نسبی، نزولات جوی، سرعت - و جهت باد و ساعات تابش آفتاب در مقیاس روزانه، ماهانه و سالانه به صورت یک فایل اقلیمی در بازه زمانی ۱۰ ساله ( ۲۰۰۲ -۲۰۱۲ ) از ایستگاه هواشناسی سینوپتیک فرودگاه سبزوار استخراج شده و سپس برای اعتبارسنجی علمی آن، فایل اطلاعات برای شهر climate consultant و elements ،weather data، Meteonorm اقلیمی دیگری با استفاده از ۴ نرم افزارکه مدل تغییر یافته روش ASHRAE Standard ۵۵- سبزوار تولید شده و با آن مقایسه شد. در این مطالعه از روش ۲۰۰۴ و انتقال آن بر روی نمودار سایکومتریک گیونی بوده، استفاده شد. در نتیجه با تحلیل (PVM) میانگین رای پیش بینی شده تعیین شد. برای تحلیل و شناسایی BWhs اطلاعات، نمودار مخروط اقلیمی و محاسبات نرم افزاری، نوع اقلیم شهر سبزوار شرایط آسایش حرارتی و دستیابی به اصول طراحی اقلیمی از معیار و نمودارهای زیست اقلیمی اولگی، گیونی و ماهونی استفاده شده است. روش تحقیق بکار رفته در این مقاله کمی-کتابخانه ای، شامل بررسی متون و مستندات علمی و همچنین تجزیه و تحلیل داده و محاسبات رایانه ای می باشد. ضمنا از پیمایش میدانی مانند مشاهده غیر مشارکتی به جهت جمع آوری اطلاعات و سنجش نتایج بدست آمده استفاده شد و در نهایت باتوجه به تاثیر عوامل اقلیمی بر معماری، نکاتی در مورد اصول طراحی اقلیمی معماری در شهر سبزوار مانند: جهت گیری بهینه ۱۵ درجه جنوب شرقی و غیره بدست آمد.

کلیدواژه ها

معماری بومی، طراحی اقلیمی، اطلاعات آب و هوایی، آسایش حرارتی، سبزوار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.