بررسی اثرات کاربرد گیاهان پوششی بر کنترل علف های هرز ذرت(.(Zea mays L در البرز

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نهمین همایش علوم علف های هرز ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANWEED09_123
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 334
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول صمدانی

بخش تحقیقات علفهای هرز، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران. ایران

پرویز شریفی زیوه

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویجکشاورزی، مغان، ایران

محمدرضا کرمی نژاد

بخش تحقیقات علفهای هرز، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران. ایران

سیدنوید فروزانفرد

شرکت کشت و صنعت محیا

چکیده

به منظور بررسی اثرات گیاهان پوششی نخودیان و گندمیان و مخلوط آن ها بر کنترل علفهای هرز ذرت ، آزمایشی طی سال های ۱۳۹۷-۱۳۹۵ در مزرعه آزمایشی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور در البرز به صورت ص ورت کرت ه ای خرده شده - فاکتوریل در سه تک رار انج ام ش د. تیمار گیاهان پوششی چاودار Secal cere-)(ale L.، شبدر کریمسون (Trifolium incarnatum L.)، کلزا (Brassica napus L.)، جو (Hordeum vulgaris L.)، ماشک گل خوشه ای (Vicia villosa L.)، مخلوط چاودار و ماشک گل خوشه ای و بدون گیاه پوششی در کرت اصلی و ترکیب تیماری مدیریت گیاهان پوششی (۱- کف بر و غلتک ؛ ۲- کف بر و باقی گذاشتن در سطح خاک ) و کنترل علفهای هرز (۱- استفاده از علف کش برای کنترل علفهای هرز و ۲- بدون کنترل علف هرز) در کرت فرعی قرار گرفتند. بر اساس نتایج این بررسی ، بیشترین زیست توده گیاهان پوششی مربوط به مخلوط چاودار+ ماشک گل خوشه ای (۰۳/۴ تن در هکتار) و کمترین مقدار مربوط به کلزا (۴۱/۱ تن در هکتار) و شبدر (۷۱/۱ تن در هکتار) بود. مدیریت گیاه پوششی به صورت کف بر و کاربرد علف کش در کنترل علفهای هرز موثر بود و تیمارهای چاودار، جو و کلزا بیشترین میزان کنترل زیست توده علفهای هرز یعنی بین ۵۰% تا ۵۴% را در این شرایط داشتند. قابل ذکر است که عدم خاک ورزی در مزرعه ذرت باعث ایجاد بیماری در خاک مزرعه گردید، به طوری که از سال دوم به بعد روی استقرار ذرت تاثیر سوء داشت . به نظر می رسد، با کشت گیاهان پوششی در نظام های کاهش خاک ورزی ، ضمن اصاح خاک می توان میزان مصرف علف کش ها را کاهش داد.

کلیدواژه ها

کنترل زرعی ، زیست توده علف هرز، مدیریت گیاه پوششی ، علف کش .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.