برهم کنش دما و رطوبت برالگوی خواب و جوانه زنی علف هرز دم روباهی(Setaria glauca (L.) P.Beauv.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نهمین همایش علوم علف های هرز ایران
  • کد COI اختصاصی: IRANWEED09_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 203
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا پیش یار

دانش آموخته کارشناسی ارشد رشته شناسایی و مبارزه با علفهای هرز ، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران ، ایران

مصطفی اویسی

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

جوانه زنی از مهم ترین مراحل رشدی علف های هرز است که می تواند تحت تاثیر تغییرات محیطی قرار گیرد. این مطالعه در سال ۱۳۹۶ انجام و طی آن، برهم کنش دمای خاک (C° ۱۰، ۲۰۵) به سطح رطوبت خاک (bar ۱۰-، ۴-، ۲، ۰/۳-) را در طول زمان سرمادهی (۲۰، ۴۰، ۶۰، ۸۰، ۱۰۰ و ۱۲۰ روز) بر سطح خواب دم روباهی در قالب یک آزمایش فاکتوریل در ۳ تکرار را بررسی می کند. بر اساس نتایج این بررسی، مهم ترین عامل در کاهش خواب بذر دم روباهی، اثر زمان بود. افزایش دمای چینه سرمایی از ۲ تا ۱۰ درجه سانتی گراد نیز منجر به افزایش جوانه زنی دم روباهی شد. حداکثر درصد جوانه زنی بعد از ۱۲۰ روز سرمادهی در رطوبت ۰/۳- بار و دمای C° ۱۰ به دست آمد. بنابراین، کاهش رطوبت خاک در زمان نگهداری بذر منجر به حفظ خواب بذر و کاهش جوانه زنی می گردد . در مقابل، با افزایش دما نه تنها جوانه زنی دم روباهی کاسته نشد، بلکه افزایش یافت. با توجه به نتایج و اثرات تغییرات اقلیم، می توان پیش بینی نمود که با افزایش دما جوانه زنی جمعیت دم روباهی بیشتر خواهد شد.

کلیدواژه ها

بیولوژی جوانه زنی، تغییر اقلیم ، چینه سرمایی، دفن بذر .

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.