بررسی تنوع و فراوانی جوامع فیتو پلانکتونی دریاچه سد توده بین در استان زنجان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم زیستی و زیست فناوری، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SBSB-6-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده خطیب حقیقی

کارشناس پژوهشی، پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندر انزلی، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش تعیین پراکنش، فراوانی و تنوع جوامع فیتو پلانکتونی دریاچه سد خاکی توده بین واقع در استان زنجان بود. نمونه برداری فیتوپلانکتونی طی یک دوره یک ساله در ۳ ایستگاه از پاییز ۱۳۸۷ الی تابستان ۱۳۸۸ انجام گرفت. در این بررسی ۳۴ جنس از ۶ شاخه فیتوپلانکتونی شامل شاخه Chlorophyta با ۱۴ جنس بیشترین تعداد جنس های فیتو پلانکتونی را به خود اختصاص داده بودند و شاخه Bacillariophyta (۱۰جنس)، شاخه Cyanophyta (۳ جنس)، Euglenophyta (۲ جنس)، Pyrrophyta (۴ جنس) و Chrysophyta (۱جنس) شناسایی گردید. غالبیت فیتوپلانکتونی دردریاچه توده بین مربوط به شاخه باسیلاریوفیتا بوده که ۷۷ درصد جمعیت سالانه را تشکیل داده و جنس-های غالب آن Cyclotella، Nitzschia و Synedra می باشد. شاخه کریزوفیتا با فراونی ۱۴/۵ درصد با جنس Dinobryon در مقاوم دوم قرارداشت. سایر شاخه های فیتوپلانکتونی از درصد جمعیتی کمتری برخوردار بودند. غالب بودن شاخه باسیلاریوفیتا علاوه بر نمایه کیفیت بیولوژیک خوب آب نقش مهمی در تغذیه بسیاری از زئوپلانکتون ها ایفا می کند. نتایج آزمون واریانس چند عامله تفاوت معنی دار بین اثرات متقابل دو عامله گروه های فیتوپلانکتونی و ایستگاه و همچنین ایستگاه و فصول را از خود نشان نمی دهد (P> ۰.۰۵). اما اثرات متقابل گروه های فیتوپلانکتونی و فصول قابل مشاهد می باشد (P< ۰.۰۵). بطور کلی به نظر می رسد دریاچه توده بین از لحاظ تراکم فیتوپلانکتونی زیاد غنی نبوده که می تواند بدلیل خالی شدن حجم زیادی از آب سد در هر سال به منظور کشاورزی و میانگین نسبتا پایین سالانه دمای آب و دوره سه ماهه یخبندان باشد.

کلیدواژه ها

فیتو پلانکتون، تراکم، تنوع، دریاچه توده بین، استان زنجان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.