تشخیص سرطان پستان با استفاده از الگوریتم فرا ابتکاری

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات علوم زیستی و زیست فناوری، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SBSB-3-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 362
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه قائمی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات، دانشگاه علوم فنون، بابل، ایران

ایرج مهدی

استاد گروه صنایع، دانشگاه علوم و فنون، بابل، ایران

چکیده

با پیشرفت علم و تکنولوژی در فناوری اطلاعات روش های متعددی در حوزه سلامت مطرح شده اند و مورد آزمایش و پیاده سازی قرار گرفته اند. داده کاوی تکنیک و ابزار بسیار متداولی است که امروزه در زمینه های مختلفی کاربرد پیدا کرده است. تشخیص بیماری های مختلف در علم پزشکی، یکی از زمینه های پرکاربرد داده کاوی محسوب می شود که در سال های اخیر تحقیقات و مطالعات زیادی پیرامون آن انجام شده است. داده کاوی توانسته با تکنیک های مختلف از قبیل شبکه ی عصبی در این راستا گام موثری بردارد. سرطان بیماری وحشتناکی می باشد. میلیون ها انسان هر ساله به دلیل مبتلا شدن به این بیماری جان خود را از دست می دهند. سرطان پستان امروزه در میان افراد به صورت گسترده ای در حال پیشرفت بوده است و انتخاب روش درمانی مناسب و تشخیص زودهنگام در روند درمان آن، بسیار ضروری می باشد. سلول های سرطانی باید به درستی تشخیص داده شود. با توجه به ضرورت تشخیص صحیح و به موقع موجود، ما در این راستا گام برداشته و توانسته ایم با استفاده از شبکه ی عصبی و الگوریتم فراابتکاری ملخ دقت تشخیص را افزایش دهیم. در این پژوهش توانستیم با مقایسه ی تشخیص توسط الگوریتم ژنتیک که در مطالعات قبلی وجود داشت ثابت نماییم الگوریتم ملخ با ساختار شبکه عصبی مشابهی دقت تشخیص تومورها را بهبود بخشد. در مورد مطالعاتی مورد مقایسه دقت در تشخیص تومورهای خوش خیم وبدخیم به طور میانگین به میزان ۹۸% بوده و ما توانستیم با استفاده از الگوریتم ملخ دقت تشخیص را ۱/۷۵% افزایش داده و به میزان ۹۹/۷۵% برسیم.

کلیدواژه ها

سرطان پستان، ماموگرافی-داده کاوی، شبکه های عصبی، الگوریتم های فرا ابتکاری، الگوریتم ملخ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.