بررسی دیدگاه ایوهلال عسکری در معجم الفروق اللغویه از نگاه لغویان و مفسران (فقره ۳۱۹-۴۵۵)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دانشنامه علوم قرآن و حدیث، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_QSHE-3-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی غضنفری

استادیار دانشکده ی علوم و فنون قرآن تهران

جبار شیراوند

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

سیدمجید نبوی

دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه اراک

چکیده

از جمله مسائلی که در گذشته و امروزه بین لغویان و مفسران مطرح و مورد اختلاف است. وجود با عدم وجود وازگان مترادف در قرآن کریم می باشد . گفتنی است که پیشینیان بسیاری از واژگان قران را با واژگان دیگری معنا و تفسیر می کردند که این می تواند بر وجود ترادف در نظر آنان دلالت کند. اما از حدود قرن سوم در میان برخی از علمای لغت، تلقی دیگری یدید آمد، مبنی بر اینکه هر واژه ای برای معنایی خاص وضع شده است و از این رو هیچ دو واژه ای مترادف نیستند. ابوهلال عسکری نیز قائل یه این نظر بوده و در این زمینه کتابی را عنوان «الفروق اللغویه» نگاشتد است که در آن یه فرق بین کلمات مترادف پرداخته اما در این راه از اشتباه مصون نمانده است. دراین تحقیق، قوت و ضعف نظراث ایشان را طبق نظر تعدادی ازلغویان و مفسران و به دور از هر گونه غرض شخصی مورد نقد و بررسی قرار داده ایم. در مورد وجود یا عدم وجود واژگان مترادف در قرآن کریم باید گفت. الفاظ مترادف درآن بکار نرفته است و هر لفظی معنای ویژه خود را دارد و کلمات تنها از جوانبی با هم مترادفند. حتی لغویان و مفسرین هم قائل به ترادف نبوده و برای هر واژه معانی متفاوتی ذکر می کنند . گفتنی است تاکنون کسی واژگان مترادف را طبق نظر ابوهلال در کتاب «الفروق اللغویه» و با توجه به نگاه لغویان، مفسران بررسی نکرده، و این تحقیق در نوع خود بی سابقه است.

کلیدواژه ها

ابوهلال، فرق، لغویان، مفسرین، قرآن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.