شناسایی نواحی امیدبخش زمین گرمایی در منطقه ماکو با استفاده از روش گرانی سنجی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه یافته های نوین مهندسی معدن و زمین شناسی، دوره: 2، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JNFMEG-2-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کامران مصطفایی

دانشکده مهندسی معدن دانشگاه صنعتی امیرکبیر

حمیدرضا باغزندانی

دانشکده مهندسی معدن،نفت و ژئوفیزیک دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چکیده

در این مقاله به شناسایی مناطق امید بخش زمین گرمایی منطقه ماکو پرداخته شده است. گرانیسنجی یک روش کارآمد و موثر درشناسایی و اکتشاف منابع زمینگرمایی بوده و به لحاظ میزان هزینه و زمان نسبت به سایر روش های اکتشافی مناسبتر است. از اینرو دراین مطالعه از روش گرانی سنجی استفاده شده است. نتایج بررسی های گرانی در مناطق مختلف جهان نشان میدهد، مقدار آنومالی گرانیبر روی نقشه آنومالی ها در بازهای از مقادیر مثبت تا کم تغییر می کند. این موضوع ناشی از وجود توده های آذرین و تغییرات کم گرانی ومناطق گرادیانی به دلیل هوازدگی، دگرسانی و ایجاد فضاهای خالی ناشی از حرکت سیالات داغ است که سبب ایجاد چگالی پایین سنگ هامی شود. منطقه مورد مطالعه در ۲۸۶ کیلومتری شمال ارومیه و جنوب شرق شهرستان ماکو واقع شده است. مساحت منطقه مطالعاتیمذکور، ۲۵۰ کیلومتر مربع و نقاط به صورت شبکه ای منظم در راستای چندین پروفیل برداشت شده اند. پس از برداشت داده ها، پردازشداده ها انجام شد. پردازش داده ها شامل انجام تصحیحات مختلف بوده و سپس فیلترهای مختلف روی دادهها اعمال شد. پس از تهیه نقشه-های مربوط به آنومالی بوگه، تیلت و روند درجه ۳ محل های دارای پتانسیل زمین گرمایی شناسایی شده و پس از تطبیق با اطلاعاتزمین شناسی محدوده های مستعد جهت ادامه مراحل اکتشافی معرفی شدند.

کلیدواژه ها

اکتشاف، نواحی امیدبخش، منابع زمین گرمایی، گرانی سنجی، ماکو، ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.