اثر بخشی گروه درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری بر استرس و اضطراب بیماری ناشی از بحران کرونا ویروس در جمعیت عمومی تهران
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات و تحقیقات در علوم رفتاری، دوره: 3، شماره: 9
- کد COI اختصاصی: JR_JBSSR-3-9_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 275
نویسندگان
کارشناس ارشد روان شناسی بالینی موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی ناصرخسرو ساوه . ایران.
استادیار گروه روان شناسی موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی ناصرخسرو ساوه. ایران
چکیده
هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی گروه درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری بر استرس و اضطراب بیماری ناشی از بحران کرونا ویروس در جمعیت عمومی تهران بود. این پژوهش در قالب یک پژوهش نیمه آزمایشی با گروه گواه و درچهارچوب یک طرح پیش آزمون و پس آزمون برای دو گروه آزمایشی و گواه اجرا شد. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه یجمعیت تهران که درسال ۱۴۰۰ ساکن شهر تهران بودند، تشکیل می دادند . حجم نمونه شامل ۳۲ نفر که در مرحله اول بهعلت شیوع ویروس کرونا به روش نمونه گیری در دسترس و سپس یه صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند وسپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه در هر گروه ۱۶ نفر جایگزین شدند. در این پژوهش از پرسشنامه هایاسترس های زندگی ادوین جی و همکاران (۱۹۹۳) با تاکید بر تاثیر کرونا و اضطراب بیماری کرونا ویروس (CDAS) استفادهگردید و مداخله گروه درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری به مدت ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای در گروه آزمایش انجام گردید. دادههای پژوهش با آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری (مآنکوا) و یک متغیری (آنکوا) و مورد تحلیل قرارگرفت. نتایج تحلیلکواریانس چند متغیری نشان داد که مداخله گروه درمانی با رویکرد شناختی رفتاری در سطح (F=۹۴/۷۷۲, P< ۰/۰۱)حداقل در یکی از متغیرات استرس و اضطراب بیماری در مرحله پس آزمون اثرمعناداری داشته است . همچنین نتایج تحلیلکواریانس یک متغیری نشان داد مداخله گروه درمانی با رویکرد شناختی رفتاری در سطح (F=۱۰۶/۳۷۷, p< ۰/۰۱)استرس و در سطح (F=۴۸/۱۴۷, P< ۰/۰۱) اضطراب بیماری در مرحله پس آزمون اثرمعناداری داشته است. بنابراین با توجهبه معنی دارشدن فرضیه این پژوهش می توان نتیجه گرفت که در این پژوهش، مداخله گروه درمانی با رویکرد شناختی-رفتاری توانسته است استرس و اضطراب بیماری ناشی از بحران کرونا ویروس در جمعیت عمومی تهران را کاهش دهد.کلیدواژه ها
استرس، اضطراب بیماری، بحران کرونا ویروس، درمان شناختی رفتاریمقالات مرتبط جدید
- بررسی اثر بخشی آموزش غنی سازی روابط زوجین در کاهش مشکلات زناشویی زوجین شهر بوشهر
- نقش عوامل اجتماعی، ورزش، و هنر در بازتوانی زنان مطلقه قربانی خشونت خانگی و اعتیاد
- خودتنظیمی در بزرگسالان مبتلا به اختلال انفجاری متناوب و سابقه اقدام به خودکشی یک مرور نظام مند
- آسیبهای اجتماعی و آموزشی در نظام آموزشی و روش های پیش بینی و پیشگیری
- نظامهای آموزشی و مدیریت آسیبهای اجتماعی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.