گونه شناسی عناصر فضایی نیمه باز در معماری خانه های اسلامی؛ (مطالعه موردی: خانه های یزد (دوره قاجاری) و خانه های دمشق (دوره عثمانی)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات شهر ایرانی اسلامی، دوره: 11، شماره: 42
  • کد COI اختصاصی: JR_IIC-11-42_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه امیدواری

استادیار گروه معماری دانشگاه علم و هنر، یزد، ایران

مهدی حمزه نژاد

استادیار گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران

الهام امیدواری

کارشناسی ارشد معماری، مدرس دانشگاه علم و هنر، یزد، ایران

چکیده

اندام واره های فضایی در معماری خانه های گذشته واجد تنوع بسیاری بوده است. هر خانه می تواند به واسطه فضاهای بسته و باز وهمنشینی فضاهای نیمه باز در کنار آن ها معنا یابد. یکی از ویژگی های منحصر به فرد خانه های اسلامی، وجود عناصر فضایی نیمه باز درآن ها می باشد که ضمن پاسخگویی به نیازهای عملکردی و رفتاری؛ واجد تنوع بسیاری بوده است. این پژوهش با هدف گونه شناسیاین عناصر فضایی از روش تحقیق کیفی بهره م یگیرد و از آنجا که امکان حضور و ادراک فضایی در خانه های یزد و دمشق برایپژوهشگران فراهم بوده، مستند بر مطالعات میدانی می کوشد تا به گونه های متفاوت فضاهای نیمه باز در این خانه ها از منظر شکلی واستقراری دست یابد. به این منظور در ابتدا به پیشینه تاریخی عناصر نیمه باز و وجوه کارکردی و عملکردی آن پرداخته شده است.سپس با مروری بر جایگاه عناصر نیمه باز در برخی شهرهای اسلامی، دو شهر یزد و دمشق در دو دوره تاریخی قاجاری و عثمانی انتخابشد و با گونه شناسی عناصر فضایی نیمه باز، به مقایسه و تحلیل تطبیقی آن ها پرداخته شد. بر اساس بررسی های اولیه این نتیجه حاصلآمد که خانه های یزد دارای چهارگونه فضاهای نیمه باز از جمله ایوان اصلی (تالار)، ایوان کم عمق، ایوانچه و رواق (ایوان ستوندار) و خانه های دمشق واجد سه گونه فضایی ایوان اصلی، ایوان فرعی و ایوان ستون دار بوده است. مقایسه این گونه های فضایی دردو منطقه و تحلیل اشتراکات و افتراقات در آنها؛ مخاطبان را به یک گونه اصلی در این دو منطقه از جمله گونه ایوان اصلی هدایتخواهد کرد. وجود این گونه فضایی و اشتراکات آ نها بیانگر ضرورت وجود یک فضای نیمه باز در همه این خانه ها بوده است اما بستهبه بسترهای شکل دهنده آ نها، تفاوت هایی در نحوه ظهور کالبدی این عناصر وجود داشته است.

کلیدواژه ها

خانه، عناصر فضایی نیمه باز، معماری خانه های اسلامی، دمشق، یزد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.