ارزیابی اقتصادی رسوبات آبراهه ای رودخانه خررود (استان قزوین) با استفاده از پردازش داده های ماهواره ای

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیا، عمران و مدیریت شهری، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_GEO-3-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 155
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ز هرا کیامیری

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی اقتصادی دانشگاه پیام نور، قزوین

تقی نبئی

استادیار گروه زمین شناسی دانشگاه پیام نور مرکز قزوین

سیدرضا مهرنیا

دانشیار گروه زمین شناسی دانشگاه پیام نور مرکز قزوین

چکیده

رودخانه خررود دومین رودخانه استان از نظر حجم آورد و بزرگی حوزه می باشد. این رودخانه یکی از بزرگ ترین سرشاخه های رود شور بوده و از کوه های گوی قزای و ارتفاعات قیدار در ۶۰ کیلومتری جنوب زنجان و منطقه آوج سرچشمه می گیرد. قسمت مهم آبگیرهای آن کوه های خرقان است. شاخه های متعدد این رودخانه در دهکده علی آباد واقع در ۱۶ کیلومتری جنوب شرقی قیدار به هم پیوسته و این رودخانه را تشکیل می دهند. کلنجین رود و آوج رود دو سر شاخه اصلی این رودخانه در بالادست می باشند. با توجه به وسعت ناحیه مطالعاتی و تنوع لیتولوژیکی آن در این پژوهش سعی شده تا با استفاده از تصاویر ماهواره ای و تکنیک های سنجش از دور مناطق دارای پتانسیل بالای معدنی شناسایی و جهت مطالعات بعدی و استفاده بهینه مورد ارزیابی قرار گیرند. در این راستا؛ از تصاویر سنجنده +ETM ماهواره لندست ۷ و همچنین از تصاویر سنجنده استر ماهواره TERRA برای انجام پردازش ها بهره گرفتیم تا پلاسرهای حوزه آبریز خررود و سایر نواحی به دقت بررسی گردد. مطالعات سنجش از دور در این ناحیه به روش تحلیل مولفه های اصلی (کروستا) و همچنین روش M-ratio انجام پذیرفت که به وضوح مکان های تجمع پلاسرهای رودخانه خررود و همچنین مناطق دگرسان شده و امیدبخش معدنی را متمایز و شناسایی می کنند. سپس با استفاده از کنترل های صحرایی و برداشت های ژئوشیمیایی-کانی سنگین از ناحیه خررود، دقت محاسبات و نقشه های پیش داوری بیش از پیش به اثبات رسید. نتایج حاصل موید حضور سه ناحیه دارای اولویت ذخایر پلاسری در حوزه آبریز خررود می باشند.

کلیدواژه ها

خررود، پلاسر، سنجش از دور، ماهواره لندست، سنجنده استر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.