ارزیابی ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی- عضلانی اندام های فوقانی به روش شاخص OCRA در سفالگران شهرستان میبد در سال ۱۳۸۸

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TKJ-4-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین فلاح

رضا خانی جزنی

ابوالفضل برخورداری

محمدعلی لحمی

غلامحسین حلوانی

Department of Occupational Health, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd, Iran

محمد موحدی

چکیده

مقدمه: صنعت سفالگری با داشتن قدمت چندین هزار ساله هنوز ماهیت دستی بودن را حفظ نموده که این موضوع، احتمال ابتلای سفالگران به اختلالات اسکلتی-عضلانی را دو چندان کرده است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و ارزیابی ریسک فاکتور های آن با استفاده از روش ( OCRA(Occupational Repetitive Actions Indexدر سفالگران شهرستان میبد در سال ۱۳۸۸ صورت پذیرفت. روش بررسی: این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی و به روش مقطعی و جامعه هدف، کلیه سفالگران شاغل در کارگاه های سفالگری شهرستان میبد می باشد. اطلاعات مربوط به شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی به وسیله پرسشنامه ی نوردیک و از طریق مصاحبه و همچنین جهت بررسی عوامل خطرزای اختلالات اسکلتی-عضلانی از روش OCRA، بهره گرفته شد. یافته ها: نتایج پرسشنامه نوردیک نشان داد که حدود ۳/۵۹% از سفالگران در یک سال گذشته دارای اختلالات اسکلتی-عضلانی در حداقل یکی از اندام های فوقانی خود بودند همچنین گروه سفالگران با فعالیت چرخ کاری، دارای بیشترین درصد نفرات دارای اختلالات اسکلتی-عضلانی در اندام های فوقانی بودند(۴/۳۴%). استفاده از آزمون آماری T مستقل نشان داد اختلاف معنی داری بین میانگین نمره نهایی شاخص OCRA در سفالگران دارای اسکلتی-عضلانی اندام های فوقانی و سفالگران فاقد این اختلالات وجود دارد(۰۴۷/۰P=). نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده از ارزیابی با روش OCRA باید هر چه سریع تر انجام اقدامات اصلاحی و معاینات دوره ای جهت شناسایی زودرس این اختلالات، توسط مسئولین ذی ربط مدنظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

musculoskeletal disorders, OCRA index, Nordic questionnaire, pottery, اختلالات اسکلتی- عضلانی، شاخص OCRA، پرسشنامه نوردیک، سفالگری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.