تاثیر فرسودگی شغلی بر حمایت اجتماعی و عزت نفس پرسنل بهداشتی درمانی شهرستان یزد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TKJ-5-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدسعید مظلومی

معصومه سعیدی

محمد واحدیان

زهرا جلال پور

محمدعلی کیانی

چکیده

مقدمه: امروزه یکی از عوامل اساسی در کاهش کارایی و از دست رفتن نیروی انسانی، فرسودگی شغلی کارکنان است. این معضل علاوه بر بروز اثرات نامطلوب جسمی، عوارض نامطلوب روانی نیز به همراه دارد. این پژوهش به منظور تعیین تاثیر فرسودگی شغلی بر حمایت اجتماعی و عزت نفس در پرسنل بهداشتی درمانی یزد انجام گرفت. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تحلیلی که به روش مقطعی انجام شد ۱۳۰ نفر از پرسنل که به روش نمونه برداری خوشه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند پرسشنامه ( فرسودگی شغلی، عزت نفس آیزنگ و حمایت اجتماعی کاسدی) را تکمیل نمودند. داده ها توسط نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: ۲/۹۶ درصد پرسنل عزت نفس بالا، ۵/۵۱ درصد حمایت اجتماعی بالا و در رابطه با ابعاد فرسودگی شغلی میانگین کفایت شخصی ۷۲۶/۸±۷۸/۳۱ از مجموع نمره۴۸، میانگین خستگی هیجانی ۶۲۴/۱۲±۵۳/۲۶ از مجموع نمره ۵۴ و میانگین مسخ شخصیت ۴۴۴/۵±۷۰/۵ از مجموع نمره ۳۰ بود. بین ابعاد فرسودگی شغلی و متغیرهای جنسیت، سابقه کار، وضعیت تاهل، محل خدمت، نوع شغل و سابقه کار پرسنل ارتباط آماری معنی داری وجود داشت(۰۵/۰P< )، به طوری که مسخ شخصیت در آقایان و متاهلین و کارکنان مراکز شهری بیشتر از سایر کارکنان و خستگی هیجانی نیز در خانمها، افراد متاهل و کارکنان مراکز شهری بیشتر بود. کفایت شخصی نیز در کارکنان با سابقه، بیشتر از سایر پرسنل بود(۰۵/۰P< ). حمایت اجتماعی با خستگی هیجانی همبستگی معنی دار و معکوس نشان داد (۰۰۱/۰ P< و ۲۹۴/۰-r=)، به طوری که هر چه میزان حمایت اجتماعی بیشتر بود خستگی هیجانی کمتر بود. نتیجه گیری: با توجه به ارتباط فرسودگی شغلی و میزان حمایت اجتماعی، کاهش عوامل تنش زا و افزایش رضایت کاری در پرسنل از طریق بهبود شرایط محیط کارمی بایست مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Burnout , Health Personnel, Yazd city, Social support, Self-esteem, فرسودگی شغلی، پرسنل بهداشتی درمانی، شهر یزد، حمایت اجتماعی، عزت نفس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.