ارزیابی ریسک اختلالات اسکلتی عضلانی به روش RULA و بررسی تاثیر آموزش ارگونومیک بر وضعیت انجام کار خیاطان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TKJ-5-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 171
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد جعفری

shahid Sadoughi university of medical science

بابک فضلی

university of yazd medical science

مرضیه نورانی

university of yazd medical science

زهرا شریف پور

university of yazd medical science

رضیه سلطانی گردفرامرزی

university of yazd medical science

چکیده

مقدمه: حرفه خیاطی از جمله مشاغلی است که در آن به دلیل انجام کارهای تکراری شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار، رتبه بالایی را دارا می باشد. با توجه به این مطلب، هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در خیاطان شهرستان یزد و ریسک فاکتورهای این اختلالات می باشد. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی تحلیلی ابتدا از روند کار خیاطان و وضعیت بدنی آنها فیلم برداری شده و سپس با استفاده از روش RULA به هر وظیفه کاری نمره پوسچر اختصاص داده شد، سپس آموزش های ارگونومیک لازم به اپراتورهای خیاطی به روش چهره به چهره ارائه گردید و مجددا بعد از مداخله ارزیابی صورت گرفت. همچنین برای مقایسه امتیاز نهایی پوسچرها در چهار وظیفه کاری از آماره های توصیفی وهمبستگی و آزمون ناپارامتری Mc nemar، Kruskal-Wallis و Wilcoxon استفاده گردید. یافته ها: نتایج نشان داد بالاترین امتیاز نهایی پوسچر و سطح اقدامات در ایستگاه های کاری خیاطان به ترتیب، امتیاز ۷ و سطح ۴ کسب شده است. مشخص گردید اختلاف معناداری در امتیاز نهایی پوسچرها در ۴ وظیفه کاری چرخکاری، برشکاری، اتوکاری و زیگزاگ و جادکمه زنی وجود دارد. پس از آموزش های ارگونومیک، که مجددا ارزیابی پوسچر صورت گرفت و کاهش نمره RULA در دو وظیفه چرخکاری و جادکمه زنی دیده شد. نتیجه گیری: نتایج ارزیابی شرایط کاری در ۴ وظیفه با استفاده از روش RULA قبل و بعد از آموزش نشان دهنده تاثیر آموزش های ارگونومیک در اصلاح وضعیت بدنی خیاطان در ایستگاه های کاری چرخکاری و جادکمه زنی بوده است

کلیدواژه ها

musculoskeletal disorder, working posture, RULA, tailors, اختلالات اسکلتی- عضلانی، پوسچر کاری، RULA، خیاطان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.