بررسی ارتباط درک ذهنی و فیزیولوژیکی سختی کار در کارگران یکی از صنایع فلزی اصفهان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TKJ-6-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد مقیسه

، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

احسان ا... حبیبی

، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

اکبر حسن زاده

، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

محمدکاظم خوروش

، مسئول ایمنی شرکت صنایع ریخته گری اصفهان

نهال آرامش

دانشگاه اصفهان

امیرحسین پوررحمتیان

دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

مقدمه: از روش های ارزیابی تناسب کار جسمانی ،ذهنی و فیزیولوژیکی است. رایج ترین ابزار به کار برده شده برای ارزیابی خستگی حین کار فیزیکی با علائم ذهنی استفاده از مقیاس بورگ و فیزیولوژیکی مانند ضربان قلب است. این مطالعه با هدف بررسی سختی کار بر اساس ارزیابی ذهنی و فیزیولوژیکی در یکی از صنایع فلزی اصفهان انجام شده است. روش بررسی: در این مطالعه ۲۰۰ نفر پرسنل مرد به صورت تصادفی ساده شرکت نموده اند، افراد مورد مطالعه به وسیله ارگومتر و پروتکل آستراند مورد ارزیابی قرار گرفتند.از افراد حین انجام آزمایش خواسته شد تا مقیاس بورگ (شدت تلاش درک شده) را به منظور ارزیابی ذهنی نرخ گذاری و همچنین ضربان قلب آنان به عنوان شاخص فیزیولوژیکی توسط دستگاه ثبت شد. یافته ها: نتایج ارتباط قوی، بین شدت تلاش درک شده با افزایش بار کاری ارگومتر را نشان داد(۹۱/۰= R^۲) (۰۰۰۱/۰P< ). از سویی ارتباط ضربان قلب با افزایش بارکاری معنی دار می باشد(۹۶/۰= R^۲) (۰۰۰۱/۰P< )، آنالیز رگرسیون خطی در ارتباط شدت تلاش درک شده و بار کاری به صورت معادله workload=۱۲/۵۶ -۴/۴۵ (RPE) و در ارتباط ضربان قلب و بار کاری به صورت معادله workload=۱۲۵/۸۹ -۰/۵۴(HR) می باشد. به عبارتی بار کاری فیزیکی دارای ارتباط قوی تری با ضربان قلب نسبت به شدت تلاش درک شده را دارد. نتیجه گیری: با استفاده از معادله رگرسیون توسعه یافته، بار کاری فیزیکی قابل سنجش می باشد تا با اندازه گیری ضربان قلب در حین کار و یا درک ذهنی فرد، تغییرات توانایی فیزیکی نیروی کار پایش شود تا سلامت جسمی و روانی با هم مد نظر قرار گیرد و بر اساس آن پیشگیری های مورد نیاز، معاینات دوره ای، آموزش و غیره صورت گیرد.

کلیدواژه ها

aerobic capacity, rate of perceived exertion, heart rate, workers in metal industries, بار کاری, شدت تلاش درک شده, ضربان قلب, صنایع فلزی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.