بررسی تاثیر برنامه آموزشی مدرسه کمر در قالب مولتی مدیا در بهبود رعایت رفتار و اصول ارگونومی پیشگیری کننده از کمردرد مزمن در پرستاران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TKJ-8-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 472
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه خورسندی

Arak University of Medical Sciences

ناصر شرفخانی

Arak University of Medical Sciences

رضا تاجیک

Arak University of Medical Sciences

مهدی رنجبران

Arak University of Medical Sciences

چکیده

مقدمه: امروزه محتوای مدرسه کمر نسبت به گذشته تغییر یافته و دامنه وسیعی از آموزش رعایت اصول ارگونومیک، برنامه های ورزشی، طراحی محیط کار، تغییر در سازماندهی کار و شیوه زندگی را در بر دارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر برنامه آموزشی طراحی شده مدرسه کمر در قالب مولتی مدیا با محوریت ارتقاء عملکرد پیشگیری کننده از کمردرد مزمن در پرستاران می باشد. روش بررسی: این مطالعه به روش مداخله ای(نیمه تجربی) بر روی ۱۰۰ نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی-دولتی شهر اراک انجام گرفت که به روش نمونه گیری احتمالی چند مرحله ای در گروه مداخله(۵۰ نفر) و گروه کنترل(۵۰ نفر) وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه اطلاعات فردی و چک لیست عملکرد بود. پس از جمع آوری داده ها در مرحله اول نسبت به مداخله آموزشی مدرسه کمر در قالب مولتی مدیا اقدام گردید و در مرحله دوم(۳ماه پس از مداخله) داده ها جمع آوری و آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss نسخه ۲۰ و با بهره گیری از آزمون های کای اسکوئر، تی مستقل، تی زوجی انجام شد. نتایج: میانگین نمرات رعایت رفتارها و اصول ارگونومی پیشگیری کننده از کمردرد مزمن در قبل از مداخله آموزشی در دو گروه کنترل و مداخله تفاوت معنی داری نشان نداد(۰۵/۰P> ). اما بعد از ارائه برنامه آموزشی مدرسه کمر در قالب مولتی مدیا، در پرستاران گروه مداخله نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دشت(۰۰۱/۰P< ). نتیجه گیری: برنامه آموزشی مدرسه کمر در قالب مولتی مدیا با توجه به محاسنی که مولتی مدیا در رفع برخی از موانع آموزشی در خصوص رعایت رفتارها و اصول ارگونومی پیشگیری از کمردرد دارد باعث بهبود و ارتقاء عملکرد پیشگیرانه پرستاران شد.    

کلیدواژه ها

Back School Program, Multimedia, Chronic Low Back Pain, Nurse, Ergonomics, مدرسه کمر, مولتی مدیا, کمردرد مزمن, پرستار, ارگونومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.