مطالعه تابش های طیف الکترومغناطیس در لامپ های فلورسنت فشرده متداول

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_TKJ-8-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رستم گلمحمدی

دانشگاه علوم پزشکی همدان

مهتاب عزیزی

دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

مقدمه: در سالهای اخیر با هدف بهینه سازی مصرف انرژی استفاده از لامپهای فلورسنت فشرده در سطح کشور افزایش یافته است. هدف پژوهش حاضر مطالعه تابشهای طیف الکترومغناطیس در لامپهای فلورسنت فشرده متداول میباشد. روش بررسی: در این مطالعه ۴۸ شعله لامپ فلورسنت فشرده از شرکتهای تولید کننده داخل و وارداتی و در طیف رنگ مختلف مورد بررسی قرار گرفت. تابش فرابنفش A و B، شدت روشنایی عملیاتی، میدانهای الکتریکی و مغناطیسی در دو محدوده فرکانسی خیلی پایین و فوق العاده پایین آنها با استفاده از دستگاههای کالیبره شده اندازهگیری گردید. نتایج: نتایج نشان داد شدت میدان مغناطیسی و الکتریکی و همچنین تابش فرابنفش A کمتر از حدود مجاز بوده اما تابش فرابنفشB بیشتر از حدود مجاز بوده است. شدت تابش فرابنفش A در لامپهای آفتابی بیشتر از مهتابی بود (۰۰۸/۰P=). شدت تابش فرابنفش A در لامپهای وارداتی نسبت به تولید داخل کمتر بود(۰۰۱/۰P< ). شدت میدانهای الکتریکی و مغناطیسی در هر دو محدوده فرکانسی مذکور در لامپهایی با مارک وارداتی کمتر از داخلی است(۰۵/۰P< ). شدت روشنایی در لامپهای داخلی بیشتر از وارداتی بوده است(۰۱/۰P=). نتیجه گیری: براساس نتایج این تحقیق لامپهای فلورسنت فشرده دارای مقادیر مختلف از تابش فرابنفش A و B و میدانهای الکترومغناطیس بوده که تابش فرابنفش B بیش از حدود مجاز بوده است. بنابراین توصیه می شود حتی الامکان از کاربرد این لامپها به عنوان منبع روشنایی موضعی بدون حفاظ در فواصل کمتر از یک متر خودداری شود. رعایت نکات حفاظتی در برابر تابشهای طیف الکترومغناطیس، افزایش فاصله از منبع و آموزش افراد در معرض امری ضروری است.

کلیدواژه ها

Electromagnetic radiation, Ultraviolet radiation, Illuminannce, Fluorescent lamp, تابش الکترومغناطیس, تابش فرابنفش, شدت روشنایی, میدان مغناطیسی, لامپ فلورسنت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.