رابطه تقاضاهای شغلی و بی نزاکتی در محیط کار در کارکنان یک شرکت صنعتی: نقش میانجی گری خستگی هیجانی و تعدیل کنندگی حمایت سازمانی ادراک شده

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه طب کار، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TKJ-13-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه رحیمی پردنجانی

University of Bojnord

امیر قربانیان

Semnan Branch, Islamic Azad University

چکیده

مقدمه: بی نزاکتی در محیط کار، یکی از شکل های ظریف سوء رفتار بین فردی و سازمانی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه علی تقاضاهای شغلی و بی نزاکتی در محیط کار با میانجی­گری خستگی هیجانی و تعدیل کنندگی حمایت سازمانی ادراک شده در کارکنان یک شرکت صنعتی بود. روش بررسی: روش پژوهش از حیث هدف، کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری داده ها توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری تمام کارکنان شاغل در شرکت سیمان بجنورد بود که تعداد ۳۲۱ نفر براساس فرمول کوکران به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. گردآوری داده­های پژوهش با استفاده از پرسشنامه­های بی­نزاکتی در محیط کار کورتینا و همکاران (۲۰۰۱)، تقاضاهای شغلی جونگ و همکاران (۱۹۹۳)، خستگی هیجانی مسلش (۱۹۸۱) و حمایت سازمانی ادراک شده آیزنبرگر و همکاران (۱۹۸۶) صورت پذیرفت. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه ۲۳ استفاده شد. نتایج: نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی از برازندگی خوبی برخوردار است. تقاضاهای شغلی اثر مستقیم و غیرمستقیم از طریق خستگی هیجانی بر بی نزاکتی در محیط کار دارد (۰۰۰۱/۰p> ). نتایج همچنین نشان داد تعامل تقاضاهای شغلی و حمایت سازمانی ادراک شده، ورای اثرات متغیرهای اصلی، ۵/۱ درصد واریانس انحصاری افزوده را (۰۱۵/۰=R۲Δ، ۵۰/۴۹= FΔ، ۰۵/۰> P) برای مدل ایجاد کرد. نتیجه گیری: نتایج اهمیت حمایت سازمانی به عنوان تعدیل کنننده و خستگی هیجانی را به عنوان میانجی در رابطه بین تقاضاهای شغلی و بی­نزاکتی در محیط کار را نشان داد. بنابراین سازمان­ها می توانند با کاهش تقاضاهای شغلی خود، خستگی هیجانی و بی نزاکتی را در محیط کار کاهش دهند. همچنین ارائه برنامه های حمایتی به منظور کاهش تاثیر تقاضاهای شغلی بر بی نزاکتی در محیط کار پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

Workplace Incivility, Job Demands, Emotional Exhaustion, Perceived Organizational Support, بی نزاکتی در محیط کار, تقاضاهای شغلی, خستگی هیجانی, حمایت سازمانی ادراک شده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.