تبیین الگوی برنامه درسی چندفرهنگی درس علوم اجتماعی دوره اول متوسطه با تاکید بر رویکرد فمینیستی: سنتزپژوهی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در برنامه ریزی درسی، دوره: 19، شماره: 72
  • کد COI اختصاصی: JR_JSR-19-72_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهه اسماعیلی

دانشجوی دکتری برنامه ریزی، دانشگاه علوم تحقیقات، تهران، ایران.

علیرضا صادقی

دانشیار گروه برنامه ریزی درسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران.

محمود مهرمحمدی

استاد دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

هدف پژوهش حاضر تبیین الگوی برنامه درسی چندفرهنگی درس علوم اجتماعی دوره اول متوسطه با تاکید بر رویکرد فمینیستی است. رویکرد  این پژوهش، کیفی و از روش سنتزپژوهی استفاده شده است. میدان مطالعه شامل بررسی مقالات خارجی و داخلی چندفرهنگ گرایی و فمینیسم و روش نمونه گیری، هدفمند از نوع ملاک مدار بوده است. برای این منظور، یازده مقاله داخلی و هفت مقاله خارجی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها، استفاده از نتایج حاصل از تحلیل و تفسیر داده ها بوده است .برای تجزیه و تحلیل داده ها، ازکدگذاری باز و محوری استفاده شده است. یافته نهایی این پژوهش که الگوی برنامه درسی چندفرهنگی با تاکید بر رویکرد فمینیستی بود، طراحی شد. عناصر این الگو عبارتند از: ۱) اهداف با شش مولفه۲) محتوا با دوازده ویژگی۳) سازماندهی محتوا با چهار روش ۴) روش های تدریس با یازده روش ۵) روشهای ارزشیابی با هشت روش ۶) پیش­بینی فعالیتهای یاددهی-یادگیری، ۷) سازماندهی فعالیتهای یادگیری و روشهای ارائه آموزش و پاسخ . بر اساس یافته های این پژوهش پیشنهاد می شود واقعیت ها و ویژگی های تکثر فرهنگی با تاکید بر رویکرد فمینیستی یا توجه به «زنان چندفرهنگی ایران»، در تدوین و بازنگری اسناد بالادستی مورد توجه قرار گیرد به طوری که واقعیت های اجتماعی و فرهنگی جامعه در اسناد مربوط منعکس شود. همچنین در تدوین کتاب های درسی و محتوای آنها به مولفه های آموزش چندفرهنگی با تاکید بر رویکرد فمینیستی توجه ویژه ای شود.

کلیدواژه ها

آموزش چندفرهنگی, سنتزپژوهی, فمینیسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.