بررسی فعالیت ضدمیکروبی ماکروامولسیون و نانوامولسیون اسانس گیاه Salvia chorassanica علیه میکروارگانیسم های بیماری زا و عامل فساد غذایی در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه میکروب شناسی مواد غذائی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFM-9-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اعظم مهربان

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران

محسن وظیفه دوست

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی، نیشابور، ایران

زهره دیدار

گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نیشابور، دانشگاه آزاد اسلامی ، نیشابور، ایران

محمد حسین حداد خداپرست

گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکره کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

معصومه مهربان سنگ آتش

گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی، جهاددانشگاهی مشهد

چکیده

در این مطالعه شناسایی ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس گیاه Salvia chorasanica به روش GC-MS انجام گرفت. سپس نانوامولسیون اسانس به روش اولتراسوند تهیه شد و پایداری اندازه ذرات آن در طی دو هفته نگهداری در دمای محیط توسط DLS مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضدمیکروبی ماکروامولسیون و نانواموالسیون اسانس S. chorasanica علیه شش باکتری بیماری­زا و سه کپک­ عامل فساد غذایی به روش میکرودایلوشن بررسی شد. نتایج نشان داد اسانس مذکور دارای ۲۰ ترکیب شیمیایی مختلف بود. اندازه ذرات نانوامولسیون در طی دو هفته از ۸۳/۹۱ به ۶۱/۱۹۳ نانومتر افزایش یافت. فرم نانوامولسیون اسانس اثر ضدمیکروبی بیشتری در مقایسه با ماکروامولسیون آن علیه همه میکروارگانیسم­های مورد مطالعه داشت. همچنین اثرضدمیکروبی ماکروامولسیون و نانوامولسیون اسانس بر باکتری­های گرم مثبت بیشتر از گرم منفی بود. در بین باکتری­های بیماری­زا باکتری گرم مثبت Bacillus cereus بیشترین حساسیت را به نانوامولسیون اسانس نشان داد و دارای کمترین MIC،   µl/ml۱۲۵/۳  بود.  به علاوه،  MIC و MFC نانوامولسیون اسانس علیه هر سه کپک به ترتیب µl/ml ۲۵/۶ وµl/ml  ۵/۱۲ تعیین شد. بدین ترتیب غلظت موثره کمتری از اسانس در فرم نانوامولسیون برای کنترل میکروارگانسیم­های موادغذایی مورد نیاز خواهد بود و از اثرات سوء به کارگیری غلظت­های بالای اسانس جلوگیری می­شود.

کلیدواژه ها

Salvia chorassanica, اسانس, نانوامولسیون, فعالیت ضدباکتریایی, فعالیت ضدکپکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.