بررسی تاثیر حضور مامای همراه بر اضطراب و ترس از زایمان طبیعی در زنان باردار: کارآزمایی بالینی تصادفی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 25، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-25-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه خلیلی شومیا

مربی گروه فوریت پزشکی، دانشکده پیراپزشکی آمل، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران.

فرزانه خدابنده

مربی گروه مامایی، دانشکده مامایی، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، بجنورد، ایران.

فاطمه برزویی

مربی گروه اتاق عمل، مرکز بیماری های غیرواگیر، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران.

الهه بهرامی وزیر

مربی گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران.

الهام ناوی پور

مربی گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، خراسان رضوی، ایران.

بیتا کوشکی

مربی گروه هوشبری، مرکز بیماری های غیرواگیر، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران.

چکیده

مقدمه: اضطراب و ترس از زایمان، یکی از بزرگ ترین نگرانی­های زنان باردار می­باشد که ممکن است منجر به درد و طولانی شدن زایمان شود. با توجه به نقش درمانی و حمایتی ماماها، مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر حضور مامای همراه بر اضطراب و ترس از زایمان طبیعی در زنان باردار انجام شد. روش ­کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال ۱۳۹۷ بر روی ۸۰­ زن باردار در بیمارستان حکیم، شهرستان نیشابور انجام­ شد. در گروه مداخله، مامای ­همراه از ابتدای لیبر تا ۱ ساعت پس از خروج جفت در­ کنار زنان بود و اقدامات حمایتی برای آنان انجام می­داد، اما گروه کنترل فقط مراقبت­های روتین بخش را دریافت­ کردند. برای دو گروه پرسشنامه اضطراب هامیلتون و پرسشنامه نگرش زایمان هارتمن در سه فاز تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه ۲۰) و آزمون­های تی مستقل، کای دو و آنالیز واریانس با اندازه های تکراری انجام­ شد. میزان p کمتر از ۰۵/۰ معنی­دار در نظر گرفته ­شد. یافته­ها: بین دو گروه از نظر ویژگی­های فردی- اجتماعی، مامایی، میانگین نمره اضطراب و ترس از زایمان طبیعی در بدو ورود به بخش زایمان، اختلاف معنی­داری وجود نداشت (۰۵/۰< p). حضور مامای ­همراه، میانگین ­نمره اضطراب و ترس از زایمان در فاز ­فعال زایمان و ۱ ساعت پس از خروج جفت را در مادران گروه مداخله در مقایسه گروه کنترل به طور معنی­داری کاهش ­داد (۰۰۱/۰> p). نتیجه­ گیری: حضور مامای همراه در بخش­های زایمان به ­عنوان یک مداخله ساده و غیرتهاجمی، می­تواند منجر به کاهش اضطراب و ترس از زایمان طبیعی در زنان باردار شود.

کلیدواژه ها

اضطراب, ترس, زایمان طبیعی, مامای ­همراه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.