بررسی میزان تفرق ژنتیکی نژادهای های مختلف شتر استان سیستان و بلوچستان با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره ای

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-24-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو طوقی

کارشناسی ارشد ژنتیک و اصلاح دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

غلامرضا داشاب

دانشیار ژنتیک و اصلاح دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

علی مقصودی

دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

محمد رکوعی

دانشیار ژنتیک و اصلاح دام، گروه علوم دامی و بیوانفورماتیک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

هدف از این مطالعه، بررسی میزان تفرق ژنتیکی نژاد­های مختلف شتر استان سیستان و بلوچستان با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره­ای انجام شد. بدین منظور از تعداد ۷۰ نفرشتر از دو نژاد جمازه و بلوچی به صورت تصادفی انتخاب و از آن ها از ورید وداجی در لوله­های هپاررینهخون گیری شد. DNA در نمونه­های خون به روش نمکی-دترجنت استخراج شد.تعداد پنج نشانگر ریزماهواره­ای از ژنوم شتر انتخاب و با آغازگرهای اختصاصی تکثیر و الگوهای باندی بر روی ژل آگارز پنج درصد نمایان­سازی شدند. ساختارهای ژنتیکی و جمعیتی با نرم افزارPOPGENE نسخه ۱/۳۱ تجزیه و تحلیل شدند. تعداد آلل­ها در پنج جایگاه نشانگری در دو نژاد جمازه و بلوچی در دامنه یک تا شش آلل متغیر بودند. تعداد آلل­ها در پنج نشانگر CVRLO۶، VOLP۳۲، LCV۶۶، WYLLO و CMS۱۷ در نژاد جمازه به ترتیب برابر با سه، دو، سه، چهار و یک آلل و در نژاد بلوچی به ترتیب برابر با دو، چهار، دو، پنج و یک آلل بودند. دامنه هتروزیگوسیتی مشاهده شده در جایگاه­های مورد مطالعه در دو نژاد جمازه و بلوچی در محدوده ۰/۲۹تا ۰/۵۲ قرار داشت.نتایجتجزیه آماره FST نشان داد که دو نژاد شباهت بیش از ۹۶ درصد و میزان تفرق بین آن ها سه درصد است. نتایج این پژوهش بیانگر میزان چندشکلی پایین در جایگاه­های مورد مطالعه بود و جهت حفظ نژادها و تطابق­پذیری بیش تر به شرایط محیطی نیازمند توجه بیش تر و کنترل آمیزش­ها می­باشد.

کلیدواژه ها

جریان ژنی, شتر بلوچی, شتر جمازه, محتوای اطلاعات چند شکلی, هتروزیگوسیتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.