تاثیر عملیات پخش سیلاب بر خصوصیات فیزیکو شیمیایی خاک سطحی (مطالعه موردی : عرصه پخش سیلاب بر آبخوان دشت سهرین قره چریان زنجان)

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 20، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-20-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر خلفی

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان

فرزاد بیات موحد

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان

علی رضایی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان

قاسم مجتهدی

کارشناس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان

چکیده

ایستگاههای پخش سیلاب با اهداف متفاوتی احداث شده اند که درک صحیح از این اهداف و برنامه ریزی اصولی جهت رسیدن به آنها می تواند جلوه ی روشن تری را در آینده به دنبال داشته باشد. این پژوهش در راستای دسترسی به بخشی از این اهداف و با تاکید بر بررسی تغییرات خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در عرصه ی پخش سیلاب زنجان، انجام گردیده است. برای انجام این تحقیق، یک قطعه با ابعاد۸۰ ×۱۰۰ متر در عرصه ی شاهد و سه قطعه با ابعاد متوسط۸۰ ×۵۰۰ متر در عرصه ی پخش سیلاب انتخاب گردید. سرعت نفوذ آب در خاک در داخل قطعه ها به وسیله ی استوانه های مضاعف مورد سنجش قرار گرفت.  همچنین میزان pH، EC، TNV%، فسفر، پتاسیم و کربن آلی همراه با بافت خاک برای خاک سطحی تا عمق ۳۰ سانتیمتری اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهند که در مجموع سرعت نفوذ در عرصه ی پخش سیلاب نسبت به عرصه ی شاهد کاهش یافته و اختلاف آنها در سطح احتمال ۱ درصد دارای تفاوت معنی دار می باشد. افزایش میزان کربن آلی در عرصه ی پخش نسبت به عرصه ی شاهد نیز مشاهده گردیده است. تجزیه و تحلیل داده های مربوط به مقادیر کربن آلی و لای حاکی از کاهش معنی دار آنها در داخل قطعه های پخش و از بالا به پایین (از سمت قطعه ی دوم پخش به سمت قطعه ی چهارم) است. مقایسه هر یک از عوامل نسبت به هم در داخل هر یک از قطعه های عرصه ی پخش نیز بیانگر افزایش سرعت نفوذ آب در خاک، مقدار لای و کربن آلی از بالا به پایین (از سمت نهر پخش به طرف پشته ی خاکی نهر بعدی) است.

کلیدواژه ها

خصوصیات فیزیکو شیمیایی خاک، پخش سیلاب، نفوذ پذیری, زنجان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.