گونه شناسی اعتراض های زنان در عصر ناصری (۱۲۶۴-۱۳۱۳ق)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه تاریخ ایران، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IRHJ-15-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم کرمعلی

دانشجوی دکتری تاریخ ایران بعد از اسلام دانشگاه لرستان، لرستان، ایران.

سهم الدین خزایی

استادیارگروه تاریخ، دانشگاه لرستان،لرستان، ایران.

محسن رحمتی

استاد گروه تاریخ، دانشگاه لرستان، لرستان، ایران.

چکیده

ایران عصر قاجار دوره گذر از جامعه سنتی به سوی مدرنیته است. این مسئله در ابعاد مختلف تاریخ اجتماعی این دوره، از جمله در عرصه مسائل زنان، دیده می­شود. تا پیش از دوران ناصری زنان در جامعه حضوری کم­رنگ و بیشتر پنهان داشتند، ولی در این دوران شرایط اقتصادی و اجتماعی موجود و ارتباط با غرب و اندیشه­های غربی موجب آگاهی زنان و ورود آنها به عرصه اجتماع شد. آنچه در این مقاله مورد توجه است اینکه زنان در دوره ناصری چرا و چگونه اعتراض خود را به عملکرد حاکمیت بیان کردند؟ یافته­های پژوهش که با روش توصیفی تحلیلی و بر پایه­ منابع کتابخانه­ای گرد آمده، حاکی از آن است که زنان به دلیل ظلم و ستم داخلی، اوضاع بد اقتصادی و در پی آشنایی با اندیشه­های غربی به اوضاع موجود معترض شدند و درخواست­های خود را نخست به صورت عریضه به شاه و شاهزادگان عرضه کردند. ولی چون این روش کارساز نبود، در مرحله بعد با شرکت در تجمعات و بلواهای اقتصادی و مذهبی درصدد برآمدند تا صدای اعتراض خود را به گوش عوامل حاکمیت برسانند.

کلیدواژه ها

اعتراض, زنان, عریضه, عصر ناصری, بابیه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.