آینده پژوهی و پتانسیل سنجی خطر وقوع سیل در شهر تهران با استفاده از الگوریتم ماشین پشتیبان بردار SVM

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جغرافیای طبیعی، دوره: 15، شماره: 55
  • کد COI اختصاصی: JR_JOPG-15-55_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 235
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پویا امیری

دانشجوی دکتری جغرافیا برنامه ریزی شهری، دانشگاه لارستان، ایران، شیراز

محمد ابراهیم عفیفی

استادیار گروه جغرافیا، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان ایران

مرضیه موغلی

دانشیار گروه جغرافیا، واحد لارستان، دانشگاه آزاد اسلامی، لارستان ایران

چکیده

آینده پژوهی شامل مجموعه تلاش هایی است که با جستجوی منابع، الگوها، و عوامل تغییر یا ثبات، به تجسم آینده های بالقوه و برنامه ریزی برای آن ها می پردازد. آینده پژوهی بازتاب دهنده چگونگی زایش واقعیت «فردا» از دل تغییر (یا ثبات) «امروز»، است. روند رو به افزایش سیل در سال های اخیر حاکی از آن است که اکثر مناطق کشور در معرض تهاجم سیلاب های مخرب قرار دارند و ابعاد خسارات و تلفات جانی و مالی سیل افزایش یافته است. هدف از انجام پژوهش حاضر آینده پژوهی و پتانسیل سنجی خطر وقوع سیل در شهر تهران با استفاده از الگوریتم ماشین پشتیبان بردار svm بوده است. روش تحقیق تحلیلی مکانی است. داده های مورد استفاده در غالب لایه های اطلاعاتی تهیه شد. معیارهای مورداستفاده ارتفاع از سطح دریا، درجه شیب، جهت شیب، کاربری اراضی، فاصله از جاده، فاصله از آبراهه، زمین شناسی بوده است. شاخص IGR برای ۷ عامل موثر انتخاب شده برای وقوع سیل سطحی منطقه موردمطالعه جهت ارزیابی توانایی پیش بینی مدل به دست آمد. نتایج بیانگر آن بود وزن عوامل زمین شناسی، ارتفاع از سطح دریا، کاربری اراضی، شیب، جهت شیب، فاصله از جاده، فاصله از رودخانه به ترتیب ۰.۰۲۹، ۰.۰۲۶، ۰.۰۲۵، ۰.۰۱۹، ۰.۰۱۵، ۰.۰۰۹، ۰.۰۰۸ به دست آمد که بیشترین مقادیر به عامل زمین شناسی ۰.۰۲۹ و کمترین مقدار به عامل فاصله از رودخانه ۰.۰۰۸ اختصاص یافت. نقشه پهنه بندی نهایی نشان داد، کلاس حساسیت زیاد به سیل خیزی در محدوده ۴۰.۶۳% بیشترین و کلاس حساسیت خیلی کم ۳.۵۵% کمترین مساحت را به خود اختصاص داده است

کلیدواژه ها

آینده پژوهی, سیل, تهران, الگوریتم ماشین پشتیبان بردار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.