مبانی، سیاست و چالش های نظام حقوقی ایران در موضوع افزایش جمعیت با رویکرد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۱۴۰۰

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین همایش بین المللی فقه و حقوق، وکالت و علوم اجتماعی
  • کد COI اختصاصی: LAWHAMAYESH06_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1084
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصوره رستمی گوهری

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته حقوق خانواده دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

مسعود نادری

عضو هیئت علمی و استادیار کارشناسی ارشد رشته حقوق خانواده دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

چکیده

هدف پژوهش حاضر بررسی مبانی، سیاست و چالش های نظام حقوقی ایران در موضوع افزایش جمعیت و صیانت از فرزندآوری با رویکرد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۱۴۰۰ می باشد، به منظور بررسی این هدف از روش توصیفی - تحلیلی بهره گرفته شده است ، مسئله ی جمعیت یکی از موضوعات موردنظر برنامه ریزان و سیاستگذاران در هر جامعه ای است. امروزه، مقوله ی جمعیت تنها به عنوان یک موضوع مجرد مطرح نیست، بلکه این امر یک مسئله ی سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی گسترده و پیچیده است که باید به همه ی جوانب آن جامع و صحیح نگریسته شود. مشکل جمعیتی ایران تنها در کاهش نرخ رشد خالصه نمی شود بلکه توزیع نامتناسب جمعیت و تراکم باالی برخی مناطق و شهرها نیز وجود دارد. مروزه کاهش جمعیت به عنوان یکی از ابر بحران های جامعه ی ایران محسوب می شود. کاهش جمعیت در ایران به دلایلی چون «بالا رفتن سن ازدواج»، «فراهم نبودن امکانات اقتصادی و معیشتی»، «افزایش ناباروری» اتفاق افتاده است؛ و معضلی به نام «پیری جمعیت» را مقابل سیاستگذاران قرار داده است. در این راستا بررسی راهکارهای فقهی و حقوقی در راستای رسیدن به سیاست صحیح افزایش جمعیت به عنوان یکی از تدابیر در کنار راهکارهای اقتصادی و پزشکی خصوصادر جامعه اسلامی دارای اهمیت بسزایی است؛ پژوهش به دنبال پاسخ این سوال اصلی است که مبانی و راهکارهای حقوقی در زمینه تحقق سیاست صحیح افزایش جمعیت قابل اعمال است و می تواند ما را به افزایش جمعیت صحیح برساند و چالشی پیش رو نداشته باشد؟ نتایج بیان گر این است که راهکارهایی چون جرم انگاری برای عقیم سازی و سقط جنین، کاهش طلاق، هموارسازی ازدواج مجدد و موقت و همچنین ساماندهی مساله اشتغال زنان و... باید در حیطه اعمال حقوقی حکومت برای تکثیر جمعیت قرار گیرد که در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۱۴۰۰ تقریبا میسر گردیده است ولی چالش هایی پیش رو دارد که این پژوهش به بررسی چالش ها و ارائه راهکارهای حقوقی پرداخته است.

کلیدواژه ها

افزایش جمعیت ،مبانی، سیاست، نفوذ، عقیم سازی، سقط جنین، ازدواج مجدد، اشتغال زنان، کاهش طلاق،چالش های حقوقی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.