واکاوی دیدگاه طبقاتی بهرام بیضایی در پرتو نظریات ویتفوگل و مارکس با تکیه بر نمایشنامه های آرش، اژدهاک، بندار بیدخش، سلطان مار، چهار صندوق، در حضور باد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)، دوره: 14، شماره: 52
  • کد COI اختصاصی: JR_DEHKH-14-52_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرزاد طایفی

دانشیار زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

کورش سلمان نصر

دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران.

چکیده

دریافت نگرش­ های اجتماعی، سیاسی، تاریخی و... در آثار ادبی، یکی از راه­ های کشف معنا در آن­ها است. برای نیل به این هدف، باید با نظریه­ های سایر حوزه­ های علوم انسانی آشنا شد. نظریه استبداد شرقی ویتفوگل و دیدگاه­ های مارکس در ارتباط با مفهوم طبقه در جامعه، از جمله رویکردهایی است که ما را با چگونگی شکل­ گیری طبقات اجتماعی یاری می­ رسانند. نظریه استبداد شرقی نشان می­ دهد چگونه استبداد حاکم بر جوامع آب­ سالار شرقی، باعث شکل­ گیری طبقات جامعه می­ گردد و نظریه مارکس تاثیر مالکیت خصوصی و در نهایت سرمایه ­داری را بر شکل­ گیری طبقات در جامعه، توضیح می­ دهد، که از همین رهگذر می­ توان به بررسی جوامع، در آثار ادبی پرداخت. بهرام بیضایی یکی از نمایش­نامه ­نویسانی است که طبقات اجتماعی و کشمکش­ های آن­ها در آثار او نمودی عینی دارد و برای درک آثار او، باید با  نگرش­ های طبقاتی موجود در آثارش آشنا شد؛ از این رو، در پژوهش پیش­رو با توجه به دیدگاه طبقاتی ویتفوگل و مارکس، نمایش­نامه­ های شش­گانه «سلطان مار»، «آرش»، «اژدهاک»، «بندار بیدخش»، «چهار صندوق»، و «در حضور باد» بیضایی را تحلیل طبقاتی کرده و کوشیده ­ایم ضمن بهره ­گیری از روش تحلیل کیفی، با تکیه بر مطالعات کتابخانه­ ای و اسنادی، و کاربست نظریه ­های طبقاتی ویتفوگل و مارکس، آثار او را بررسی نماییم. دستاوردهای پژوهش، گویای این است که نمایش­نامه­ های «آرش»، «اژدهاک» و «بندار بیدخش» با نگرش­ های طبقاتی ویتفوگل و نمایش­نامه ­های «چهارصندوق» و «در حضور باد» با رویکرد طبقاتی مارکس ارتباط دارند. نمایش­نامه «سلطان­مار» نیز، رویکرد طبقاتی بینابینی دارد؛ به این معنی که هم با رویکرد مارکس و هم با رویکرد ویتفوگل قابل بازخوانی است.

کلیدواژه ها

نمایش نامه, بهرام بیضایی, ویتفوگل, مارکس, استبداد شرقی, دیدگاه طبقاتی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.