میانجی گری در مرحله تحقیقات مقدماتی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-3_035
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود داورپناه

دانشجو گروه حقوق کیفری و جرم شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مرتضی ناجی زواره

استادیار گروه حقوق جزا و جرم شناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران (نویسنده مسئول)

عباس شیخ الاسلامی

دانشیار گروه حقوق جزا و جرم شناسی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

چکیده

سیاست نوین دادرسی کیفری ایران در قانون آئین دادرسی کیفری ۱۳۹۲ با الهام از آموزه های سیستم عدالت ترمیمی و شناسایی اصل اقتضای تعقیب، سعی بر مصالحه طرفین از طریق میانجیگری دارد. میانجیگری فرایندی سه سویه (بزه کار- بزه دیده- جامعه) و یکی از جلوه های عدالت قراردادی بوده و معادل هایی چون شفاعت و حکمیت در فقه دارد. در مواد ۸۲، ۸۳، ۸۴، ۱۹۲ قانون آیین مذکور، چگونگی فرایند میانجیگری در جرایم تعزیری درجه ۶ تا ۸ (جرایم خرد کم اهمیت) پیش بینی شده که پس از حصول توافق، مقام قضایی بر اساس ماهیت جرم ارتکابی قرار موقوفی تعقیب یا تعلیق صادر می نماید و پرونده در مرحله تحقیقات مقدماتی مختومه و از چرخه عدالت کیفری خارج می گردد، لذا باید دید آیا قانونگذار با تبیین کارآمد قلمرو میانجیگری توانسته است امکان حداکثری از این فرآیند را فراهم سازد، پاسخ دهی به پرسش مذکور قدمی است در جهت شناخت کاستی های موجود برای اصلاح قوانین مربوطه، نتیجه این تحقیق تفسیری، کیفی این است که حتی در جرایم مذکور نتیجه میانجیگری نسبت به عدالت کیفری رسمی مطلوب تر است هر چند تسری این فرایند به سایر جرایم نیز ضروری است.

کلیدواژه ها

آیین دادرسی کیفری, عدالت ترمیمی, میانجیگری کیفری, صلح و سازش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.