ارزیابی تاثیر مسئولیت اختیاری و قانونی در نگرش مشتریان: رویکرد شبه تجربی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-3_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 205
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد متقی راد

دانشجوی دکتری مدیریت بازرگانی گرایش مدیریت بازاریابی، دانشکده مدیریت و اقتصاد ،واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران ،ایران

حسین وظیفه دوست

استاد گروه مدیریت بازرگانی ،دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران، ایران

هاشم نیکومرام

استاد گروه مدیریت بازرگانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

چکیده

مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر دو سازه ”مسئولیت قانونی“ و ”مسئولیت اختیاری“ روی نگرش مشتریان در دو مرحله می باشد. مرحله اول: دو سازه، با روش کیفی و استراتژی فراترکیب، مستند به الگوی هفت مرحله­ای ساندلوسکی و باروسو، مفهوم­سازی مجدد و مرحله دوم، تاثیرشان روی نگرش مشتریان در طرح شبه تجربی بررسی شد. جامعه آماری مرحله اول، مقالات مرتبط با دو سازه فوق، بین سالهای ۱۹۹۰ - ۲۰۲۰، و مرحله دوم، ” مشتریان عمده شرکت­های تولید مواد غذایی استان خراسانند“. حجم نمونه ۲۲۰ نفر و با روش تصادفی خوشه­ای انتخاب شده اند. برای مسئولیت اختیاری دو بعد(تم) مسئولیت اختیاری و مسئولیت اختیاری فراتر از انتظار و برای سازه مسئولیت قانونی، دو بعد مسئولیت قانونی عمومی و مسئولیت قانونی اختصاصی ، می باشند. در شبه تجربی مرحله دوم، ابتدا، بوسیله تکنیک تحلیل توامان از بین نه سناریوی ممکن ، با تحلیل متعامد، سه سناریو انتخاب و با استناد به مولفه های دو سازه ”مسئولیت قانونی“ و ”مسئولیت اختیاری“ طراحی و با روش مقایسه زوجی تاثیر آنها روی نگرش مشتریان تحلیل شد. نتیجتا تفاوت قابل ملاحظه­ای بین نگرش مشتری در شرکت­های با مسئولیت اختیاری بالا و  نگرش مشتری در شرکت های با مسئولیت قانونی بالا وجود نداشته و مخاطبان، بین این دو ابزار تفاوتی قائل نشدند. این پژوهش، با کاربرد سناریو برای اندازه­گیری مسئولیت قانونی و اختیاری، پژوهشی بالادست(جنبه خریدار) بوده و متغیر عملکردی(وابسته)، از دید مشتری اندازه­گیری که در کنار مفهوم­سازی مسئولیت قانونی و اختیاری با استراتژی فراترکیب، جنبه­های نوآورانه می باشد.

کلیدواژه ها

مسئولیت اجتماعی, مسئولیت قانونی, مسئولیت اختیاری, نگرش مشتری, فراترکیب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.