واکاوی درون مایه نمایشنامه های غلامحسین ساعدی و تاثیرپذیری از نمایشنامه های سنتی و مدرن اروپایی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه جامعه شناسی سیاسی ایران، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOU-5-3_025
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 341
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه قنادان

دانشگاه آزاد اسلامی، تربت حیدریه، ایران

مهیار علوی مقدم

دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران

محمود فیروزی مقدم

دانشگاه آزاد اسلامی، تربت حیدریه، ایران.

سهند خیرآبادی

دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

چکیده

غلامحسین ساعدی، کوشید مشکلات اجتماعی و فردی زمانه خود را بازگوید و با توجه به تخصص روان پزشکی خود و با تکیه بر شیوه های انسان شناسانه و روانکاوانه اش، به واکاوی آن ها بپردازد. چگونگی و چیستی ماهیت درون مایه نمایشنامه های غلامحسین ساعدی و میزان تاثیر گذاری نمایشنامه ها و فیلمنامه های وی در حوزه نمایشنامه نویسی ایرانی و الگوبرداری وی از سبک نمایشنامه نویسی سنتی و مدرن اروپایی، ازجمله پرسش های اساسی این پژوهش است. نمایشنامه های غلامحسین ساعدی، بیانگر رنج های مردم، مشکلات اقتصادی، فقر، فسادهای اجتماعی، آسیب های روحی-روانی، بی هویتی افراد، ایدئولوژی های نامناسب، مسخ انسانیت و بیگانگی بشر، خودکشی، اضطراب ها و هراس ها، مبارزه با استبداد حکومتی و نظامی، مبارزه رعیت ستمدیده و فرو دست با استبداد ظالمانه اربابان و زمین خواران و مقاومت در برابر قانون اصلاحات ارضی، ظلم و بیدادگری حکومت بر آزادیخواهان و مشروطه طلبان و مواردی از این دست بوده است و در مجموع مضامین سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و وهم آمیز در نمایشنامه های او نیز وجود دارد. او همچنین به غنا و پیشرفت تئاتر ایرانی و هنر نمایشنامه نویسی ایرانی کمک شایانی کرده است. روش گرداوری اطلاعات در این تحقیق تفسیری- کیفی، روش کتابخانه ای، روش تحلیل داده ها، روش کیفی و روش استدلالی ازنوع روش استقرایی است.  نتایج این پژوهش نشان می دهد وی، در نمایشنامه های آغازین خود از سبک نمایشنامه نویسان  مدرن بهره برده است و با توجه به این آثار، وی به بازتاب مسایل و مشکلات عصر جدید و دوران خویش پرداخته است.

کلیدواژه ها

غلامحسین ساعدی, نمایشنامه, درون مایه, بررسی تطبیقی, تئاتر سنتی و مدرن اروپا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.