جداسازی یون های منیزیم و کلسیم از آب دریا با استفاده از محلول آمونیاک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس علوم و مهندسی جداسازی
  • کد COI اختصاصی: CSSE05_074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1442
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی مصطفوی

گروه مهندسی شیمی و پلیمر، دانشگاه یزد دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی گرایش فرآیندهای جداسازی

محمدحسن فضائلی پور

گروه مهندسی شیمی و پلیمر، دانشگاه یزد استاد گروه مهندسی شیمی و پلیمر دانشگاه یزد

چکیده

نمک زدایی از آب دریا و آب های شور دیگر همواره به عنوان گزینه ای برای تامین آب موردنیاز برای بخش شرب، صنعت و کشاورزی مطرح بوده است. یکی از روش های نمک زدایی از آب، استفاده از مواد شیمیایی برای رسوب دادن نمک های موجود در آن است. با افزایش pH آب می توان عمده کلسیم و منیزیم آب را رسوب داد. استفاده از آمونیاک برای افزایش pH به دلیل امکان بازیابی آن با عملیات جذب سطحی یا دفع جالب توجه است. در این پژوهش، امکان جداسازی نسبی منیزیم و کلسیم موجود در آب خلیج فارس با استفاده از آمونیاک به دو صورت نظری و تجربی مورد بررسی قرار گرفت. در روش نظری با استفاده از ثوابت انحلال (Ksp) نمک های هیدروکسید کلسیم و منیزیم، میزان رسوب های تشکیل شده با افزودن مقادیر مختلف آمونیاک مورد بررسی قرار گرفت. در روش تجربی مقادیر مختلف آمونیاک به آب دریا اضافه شده و مقدار رسوبات ته نشین شده مورد ارزیابی قرار گرفت. آب اولیه حاوی ppm۱۵۰۰ منیزیم و ppm۴۸۰ کلسیم بود که با افزودن محلول آمونیاک در بهترین میزان جداسازی ۷/۵۷% و ۳/۳۳% به ترتیب برای منیزیم و کلسیم حاصل شد. میزان جداسازی بدست آمده با محاسبات نظری نیز به ترتیب ۵۰/۷۰% و ۶۴/۲۷% بود .

کلیدواژه ها

نمک زدایی، آب دریا، رسوب نمک، محلول آمونیاک، یون های منیزیم و کلسیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.