تحلیل سوگ نگاره حماسه عاشورا در نقاشیهای معاصر کودکان با تکیه بر رویکرد فرهنگ دیداری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: نخستین همایش ملی تجلی آئین های عاشورا در هنر ایرانی
  • کد COI اختصاصی: ASHORA01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 239
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه ادراکی

دانشجوی کارشناسی ارشد پژوهش هنر، دانشگاه گیلان، استان گیلان، شهر رشت

چکیده

حماسه عاشورا از وقایع تاثیرگذار صدر اسلام به شمار می آید که در باور و اعتقادات فرهنگ مردم ایران با درونمایه عزاداری، باعث خلق آثار هنری بسیاری در طول تاریخ گشته است. مسئله و مفهوم بازنمایی وقایع تاریخی همواره در دوره های گوناگون دچار تغییر و تحولات فراوانی بوده است. آیین های اجتماعی و فرهنگی یکی از عناصر تاثیرگذار بر ذهنیت کودک است. کودک در جهان معاصر بیش از گذشته در ارتباط با تصویر و تجربه دیداری است. فرهنگ دیداری زمینهای بینارشتهای است که از منظری انسانشناختی به کارکرد تصویر در محدوده های دیداری دوران معاصر اشاره دارد. بر اساس این رویکرد، تصاویر تنها بازنمایی واقعیت نیستند بلکه دارای معانی و محتوای بسیاری از ارزشها، عقاید و باورهایی هستند که توسط فرمهای دیداری در زندگی انسان شکل میگیرند. تحقیق حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که تاثیرات دیداری آیین محرم بر ذهنیت و هنر معاصر کودکان چگونه است و بر مبنای این تاثیرات، کودکان چگونه از فرهنگ بومی، جغرافیا و آیینهای محرم در خلق آثار خود استفاده کرده اند؟ هدف پژوهش تحلیل و بررسی تاثیرات دیداری آیین محرم از منظر فرهنگی و هنری، همچنین تجلی و چگونگی بازتاب آن در نقاشی های معاصر کودکان میباشد. رویکرد تحقیق توصیفی تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای از طریق فیش برداری و تصویرخوانی است. روش تجزیه وتحلیل داده ها کیفی است. نتایج پژوهش نشان میدهد که ذهنیت و هنر معاصر کودکان در یک نظام بازنمایی فرهنگ دیداری شکل میگیرد. دقت در جزئیات و تجربه دیداری کودک با نگاهی آشنا به مراسم آیینی محرم همراه است و کودک در بیشتر مواقع به جای بازنمایی واقعه بزرگ تاریخی عاشورا کوشیده تا حقایقی را در شمایل رویدادی برای یادآوری بیان کند و اثری متناسب با آیین های محرم در فرهنگ ایرانی خلق کرده است.

کلیدواژه ها

سوگ نگاره، حماسه عاشورا، نقاشی معاصر کودکان، فرهنگ دیداری.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.