اثرات کاربرد پتاسیم و روی در زراعت ذرت علوفه ای

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AREO-20-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالحسین ضیائیان

چکیده

ذرت (Zea mays L.) از مهمترین نباتات زراعی کشور است. پتاسیم و روی نیز دو عنصر ضروری مورد نیاز گیاهان مختلف از جمله ذرت می باشند که نیاز ذرت به آن ها نسبتا بالاست. به منظور بررسی تاثیر کاربرد روی و مقادیر و منابع مختلف پتاسیم بر عملکرد کمی و کیفی ذرت علوفه ای، در سال ۱۳۸۱، یک تحقیق مزرعه ای در ایستگاه تحقیقات خاک و آب کرج با پتاسیم و روی قابل جذب به ترتیب ۱۸۹ و ۶۹/۰ میلی گرم در کیلوگرم خاک، اجرا شد. در این تحقیق ۱۲ تیمار کودی شامل سه سطح پتاسیم (صفر، ۵۰ و ۱۰۰ کیلو گرم در هکتار اکسید پتاسیم)، دو منبع کود پتاسه (کلرید پتاسیم و سولفات پتاسیم) و دو سطح روی (صفر و ۱۰ کیلو گرم در هکتار روی خالص از منبع سولفات روی) بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار مقایسه شدند. کلیه عملیات زراعی بر اساس توصیه های تحقیقاتی انجام گرفت. نتایج یک ساله تحقیق نشان داد که مصرف توام و منفرد پتاسیم و روی موجب ایجاد اختلاف معنی داری در عملکرد علوفه (با رطوبت ۱۴%) غلظت ها و جذب این عناصر شد (۰۵/۰ α=). اما در مجموع کاربرد توام آن ها در مقایسه با مصرف منفرد هر یک از دو عنصر تاثیر بیشتری بر تولید علوفه و بیشتر پارامترهای مورد مطالعه داشت. بالاترین و پائین ترین عملکرد علوفه به ترتیب به میزان ۱۷۴۰۴ و ۱۲۰۸۰ کیلوگرم در هکتار از تیمارهای K۵۰S۲Zn۱۰ (مصرف توام ۵۰ کیلو گرم در هکتار اکسید پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم و ۱۰ کیلو گرم در هکتار روی) و تیمار شاهد بدست آمد. هر چند تفاوت معنی داری بین دو منبع کود پتاسه مشاهده نشد اما در مجموع سولفات پتاسیم تاثیر بیشتری بر پارامترهای مورد مطالعه داشت.

کلیدواژه ها

: پتاسیم, روی, ذرت علوفه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.